Hoppa till huvudinnehåll

Stred för Azovbataljonen – riskerar dödsstraff i Donetsk

En svensk man med bakgrund som högerextremist och kvinnomisshandlare riskerar att dömas till döden för att ha stridit för Azovbataljonen i sydöstra Ukraina.

Två svenskar i högerextrema Azovbataljonen 2014, Mikael Skillt (t v) och ”Mikola”, som enligt vissa uppgifter är den svensk som nu står inför rätta i Donetsk.
Carl Ridderstråle/Wikimedia/CC

En svensk 47-årig man som ska ha gripits i stålverket Azovstal när ryska och separatistiska styrkor intog Mariupol i maj står inför rätta i en domstol i den självutnämnda republiken Donetsk i östra Ukraina.

47-åringen anklagas för att ha stridit som utländsk legosoldat för högerextrema Azovbataljonen sedan 2014 – ett brott som i Donetsk kan leda till dödsstraff. Själv säger mannen att han är ukrainsk medborgare sedan februari och först i samband med den ryska invasionen den 24 februari anslöt sig till Ukrainas 36:e marinbrigad.

Det var först när högerpopulistiska Samnytt förra veckan publicerade nya uppgifter om mannens bakgrund som nyheten plockades upp mer brett i media. Enligt dessa uppgifter har mannen en inte helt smickrande bakgrund som kvinnomisshandlare med flera domar på sig under lång tid.

I januari 2015 dömdes han till tre månaders fängelse för hemfridsbrott och övergrepp i rättssak, men domen verkställdes aldrig – samma år registrerades han istället som utvandrad till ”okänt land” av Skatteverket. I ytterligare domar som Proletären tagit del av framkommer att han dömts för misshandel av flera kvinnor som han haft en relation med. En kvinna ska ha fått bo på skyddat boende för att undkomma mannen.

Mannen ska ha rört sig i ”nationalistiska” kretsar och ”ogillar invandrare”. Han har också varit aktiv på Flashbacks forumdel för ”Nationalsocialism, fascism och nationalism”.

Samnytt, men också Aftonbladet, kopplar mannen till ett anonymt Twitterkonto där han i ett inlägg själv skrivit att han stridit för Azovbataljonen sedan 2014. Att Twitterkontot tillhört den gripne mannen bekräftas bland annat av ett inlägg som beskriver en nygjord tatuering av en så kallad valknut som används inom nationalistiska kretsar – en tatuering som syns på bilder från rättegången i Donetsk.

Rättegången i Donetsk är inte internationellt erkänd, då den sker på av Ryssland ockuperat område. Flera utländska medborgare som stridit på Ukrainas sida har redan dömts till hårda straff, däribland dödsstraff, för att ha stridit för bland annat Azovbataljonen.