Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: Strejkledare mot nyliberal diktatorsdotter i Peru

Det är fattig mot rik och marxism mot nyliberalism i Perus presidentval. I den smutsiga valkampanjen stämplar högern läraren Pedro Castillo som kommunist och antidemokrat.

Läraren och presidentkandidaten Pedro Castillo till häst och med partisymbolen, en penna, i handen. Mot socialisten Castillo står förre diktatorn Alberto Fujimoris korruptionsanklagade dotter Keiko Fujimori (infälld).
Peru Reports/Montage: Proletären

På söndag den 6 juni går peruanerna till valurnorna för den andra omgången i presidentvalet. Det är ett val med två vitt skilda politiska alternativ: den korruptionsanklagade högerpopulisten Keiko Fujimori mot läraren, socialisten och fackföreningsmannen Pedro Castillo.

Castillo, född och uppvuxen i det lilla Tacabambadistriktet i norra Peru mot gränsen till Ecuador, representerar alla fattiga peruaner på landsbygden som aldrig haft en röst hos makten i Lima. Att han tog hästen till vallokalen i den första omgången, är en symbol så god som någon.

Keiko Fujimori däremot är själva inkarnationen av den korrupta politikerklassen i huvudstaden och representerar överklassen, som hennes pappa före henne. Keiko är dotter till Alberto Fujimori, som styrde Peru mellan 1990 och 2000 och ledde det blodiga kriget mot den maoistiska sekten Sendero Luminoso, som tillsammans med armén och de privata bondegarden som Fujimori skapade är skyldig till tiotusentals mord på 1980- och 90-talet.

Alberto Fujimori flydde landet men avtjänar nu ett 25-årigt fängelsestraff för korruption och brott mot mänskligheten.

Pedro Castillos parti Peru Libre har ett program för att genomföra en omfattande landreform och välja en konstituerande församling för att ersätta Perus nyliberala konstitution från 1993, som Alberto Fujimori införde efter att ha upplöst parlamentet i en palatskupp, medan Keiko Fujimori vill fortsätta på hennes pappas väg.

I det hetsiga politiska klimatet i Peru anklagas Pedro Castillo för att vilja ”införa kommunism” och ”göra Peru till ett Venezuela”. Det sker i högerns medier, men också i en mer traditionell, dyr och välfinansierad anonym valkampanj mot Castillo och ”mot kommunismen”, med bland annat stora ljusskyltar i städerna.

En av många jätteskyltar i Lima med antikampanj mot Pedro Castillo: ”Tänk på dina barns framtid. Nej till kommunismen”.

I opinionsundersökningarna har Castillos tidigare stabila ledning stadigt minskat, och med mindre än en vecka kvar till valet är det jämnt mellan de båda kandidaterna. Dock har Fujimori en större andel av väljarna som säger att de aldrig skulle kunna tänka sig att rösta på henne, även om den också krympt till bara några procentenheters skillnad jämfört med för några veckor sedan.

Det politiska våldet har också återvänt i smutskastningen av Castillo. Söndagen den 23 maj genomfördes en massaker på 16 personer, varav flera kvinnor och barn, i en bar i det rurala området VRAEM (en förkortning för floderna i dalgången: Valle de los rios Apurimac, Ene y Mantaro). 

Perus försvarsmakt lägger ansvaret för dådet på en grupp som ska vara arvtagare till Sendero Luminoso, motivet ska vara att ”städa upp” i den dekadenta miljön i området med barer och bordeller. Flygblad ska ha lämnats kvar på platsen med uppmaning att bojkotta presidentvalet och att absolut inte rösta på Keiko Fujimori.

Pedro Castillo har fördömt terrordådet men anklagas ändå för att ha kopplingar till det i det närmaste utdöda Sendero Luminoso. Samtidigt uppmanar högern till en röst på Fujimori, för att ”försvara demokratin”. Att det är uppenbart att Castillo inte har någonting att tjäna på massakern verkar inte spela någon roll i den smutsiga kampanjlogiken. 

Trots de återkommande anklagelserna om Venezuela är det inte Venezuelas president Nicolas Maduro som lagt sig i den peruanska valkampanjen. Det har däremot den högerextrema venezolanska politikern och terroristen Leopoldo Lopez, som försökte genomföra en statskupp tillsammans med Juan Guaido 2019.

Lopez, som satt i husarrest för sin inblandning i de våldsamma protesterna i Venezuela 2014 och tog sin tillflykt till Spaniens ambassad efter kuppförsöket 2019, är på turné för att uppmana väljare i Peru och Chile att inte välja vänsterkandidaterna Castillo i Peru och Daniel Jadue från det chilenska kommunistpartiet, som är i delad ledning inför höstens presidentval i Perus södra grannland.

Pedro Castillo blev känd när han ledde en 75 dagar lång lärarstrejk för bättre löner och villkor 2017. Ett annat av hans vallöften är också att skolbudgeten ska uppgå till tio procent av BNP, idag motsvarar den 3,5 procent.

Castillo menar att en ny konstitution är nödvändig för att bekämpa korruptionen som den nuvarande inbjuder till. Ständiga korruptionsskandaler har också lett till en instabil politisk situation. Peru har haft fyra olika presidenter de senaste fyra åren, och sex av de senaste presidenterna, från Fujimori och framåt, har på något sätt utretts eller åtalats för korruption.