Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

”Vi tänker inte låta dem splittra Syrien”

– Förlusten av Palmyra är betydande, det kan ingen förneka. Men vi har tidigare drabbats av liknande förluster av andra strategiska områden som vi sedan återtagit.


Det menar läraren Aliaa Mahfouz Ali, en av de syrier som Proletären återkommande intervjuat för att låta röster inifrån landet ge sin syn på utvecklingen.

Hon är bosatt i den syriska kustprovinsen Latakia. Det är ett område där stödet för president Bashar al-Assad och Baathpartiet alltid varit starkt och oppositionella röster svaga. Latakia ligger sydväst om provinsen Idlib, som nyligen invaderades av en utlandsstödd koalition av rebeller.

– Tiderna är svåra men det pågår ju ett krig. I det dagliga livet märks det genom att ekonomin försämrats och genom att städerna blir allt mer överbefolkade av flyktingar från stridsområdena. Alla vill att det här kriget ska ta slut, men vi tänker inte kapitulera inför försöken att splittra vårt land bara för att vi är trötta.

Enligt Aliaa Mahfouz Ali är det ingen skillnad på de styrkor från Islamiska staten som tagit över Palmyra och de väpnade grupper som skapat ”befriade områden” i Idlib och på andra håll i Syrien.

Det är väl känt att många miliser som tidigare kämpade i den väststödda Fria syriska armén gått över till Islamiska staten eller al-Qaidagruppen al-Nusrafronten.

Vi berättar för Aliaa Mahfouz Ali att den svenska regeringen ger mångmiljonbelopp i ”demokratibistånd” till rebellkontrollerade områden. Hon menar att det inte finns minsta tvivel om vilka krafter det gynnar.

– När det talas om befriade områden är det glasklart att ”befriarna” är al-Nusra, IS eller någon av de andra terroristgrupperna. Det finns inga moderata oppositionsgrupper som har någon verklig funktion på marken. Därför hamnar stödet i händerna på terrorister.

Att den påstått demokratikämpande oppositionen inte är någon verklig maktfaktor på syriskt territorium är omvärlden mycket väl medveten om, menar Aliaa Mahfouz Ali. Men de stödjer extremisterna för att det gynnar deras långsiktiga intressen.

– Poängen är att Saudiarabien, Qatar och västländernas regeringar försöker splittra Syrien i mindre delar precis såsom de gör med Irak. De vill nå sina strategiska mål som handlar om olja och gas och politiskt inflytande över Mellanöstern.