Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

”Trump-seger förödande för arbetarna – vi måste ta till gatorna”

– Miljardären Trump kommer inte att göra något för att förbättra villkoren för de arbetare som röstat på honom. Det säger Cherrene Horazuk, fackordförande från Minnesota. Hon menar att arbetarrörelsen och de progressiva krafterna måste ut på gatorna mot den reaktionära politiken.


Några veckor innan presidentvalet intervjuade Proletären Cherrene Horazuk, ordförande för den stridbara fackklubben 3800 inom AFSCME. Det är ett förbund som organiserar anställda inom offentlig service i USA. Dessa arbetare har vanligen låga löner och dåliga anställningsvillkor.

När vi mötte Cherrene Horazuk på Fackliga världsfederationens kongress i Sydafrika suckade hon över det kommande valet mellan två representanter för överklassen.

Med valet avklarat kontaktar vi henne på nytt för en kommentar. Nu står mobilisering till protester mot Trump högt på agendan.

• Vilka var dina tankar när det stod klart att Donald Trump blir USA:s näste president?
– Jag blev upprörd och förfärad över att denne rasistiske, trångsynte fiende till invandrare, muslimer och kvinnor hade valts till president. Vi räknar med att se en upptrappning av våldsamma attacker mot olika färgade befolkningsgrupper, kvinnor, homosexuella, lesbiska, bisexuella och transpersoner när de mest trångsynta av Trumps anhängare frossar i hans seger.

• Hur kommer det sig att Trump lyckades få så stort folkligt stöd? Vilka var det som röstade på honom?
– Denne miljardär använde sig av extrem högerpopulism och utnyttjade människors missnöje med det kapitalistiska systemet. Hans kampanjretorik drog till sig alla typer av reaktionära krafter i detta land. Men det måste noteras att ett stort antal av Trumpväljarna stödde Barack Obama i valen 2008 och 2012.

– Det är människor som har sett sina samhällen drabbas av ekonomisk åtstramning och avindustrialisering. De vill ha en förändring, och Trumps budskap om att bryta handelsavtalen fick stöd hos dem.

– I beslutsamheten att skicka ett budskap till Washington-eliten var det för många lätt att bortse från den rasistiska och kvinnofientliga retoriken. Men det råder inget tvivel om att denne miljardär inte kommer att göra något för att förbättra villkoren för arbetande människor.

• Hur ser du på Hillary Clintons skuld till att Trump segrade? Varför lyckades hon inte få stöd från de miljontals som stod bakom Bernie Sanders?
– Hillary Clinton var en oerhört svag kandidat som representerade Wall Streets intressen, och massor av människor litar inte på henne och ogillar henne. Hennes nyliberala politik inkluderade raserandet av låginkomsttagarnas välfärdssystem. Hon är en krigshetsare som spelade en roll i kuppen i Honduras och hon har förespråkat snabba militära aktioner mot Iran och andra länder. Hennes nyliberala politik innehöll inte något för att den lösa den kris som många arbetande människor står inför.

– Socialdemokraten Bernie Sanders var otroligt populär, särskilt bland de unga och stora delar av den vita arbetarklassen. Det fanns inte något hos Hillary Clinton som motiverade flertalet Bernie-anhängare att stödja henne, förutom det faktum att hon inte var Trump.

– Om något så visar detta val att det är själva systemet som borde åtalas och dömas. De rika har två politiska partier. Kapitalismen är ett misslyckat system.

• Vad kommer att hända framöver när Trump tillträtt som president 20 januari?
– Trump som president och republikansk kontroll över representanthuset och senaten samt många statliga myndigheter kommer att innebära en förödande politik för arbetarklassen – om vi inte tar till gatorna för att stoppa den.

– Fackföreningarna kommer att förlora många av de legala rättigheter som vi har kämpat för i årtionden. Den minimala sjukvård folk har fått genom Obamacare kommer sannolikt att avskaffas. Pensions-systemet kommer troligen att privatiseras. Kvinnors rättigheter och hbtq-rättigheter kommer sannolikt att rivas upp. Vicepresident Mike Pence tror på elchockterapi för hbtq-personer och är för att avskaffa kvinnors lagliga rätt till abort.

– Värst drabbade blir troligen invandrare, muslimer och färgade, de främsta måltavlorna för Trumps reaktionära retorik. Han har redan tillkännagivit sin avsikt att utvisa två till tre miljoner illegala invandrare och skära ned bidragen till städer som ger en fristad åt papperslösa. Han har föreslagit hårda personkontroller av muslimska flyktingar, inklusive ett eventuellt stopp för muslimska invandrare.

• Vilket svar kommer Trump att få från radikala arbetare och progressiva rörelser?
– Vi ser nu ett otroligt uppsving i de folkliga rörelserna. Hundratusentals människor har redan gått ut på gatorna runt om i landet för att protestera mot Trump och dessa protester måste fortsätta.

– Alla progressiva måste göra vad vi kan för att bygga och stärka proteströrelser, oavsett om det gäller arbetarrörelsen, kampen mot polisens brott, ursprungsfolken i Standing Rock, rörelser för invandrare rättigheter eller andra. Vi måste göra det här landet ostyrbart för Trump.