Hoppa till huvudinnehåll

Super Mario Bros 35 år

Spelklassikern som gjorde Super Mario till världskändis fyller 35 år.

Super Mario Bros (europeiskt omslag).
Nintendo

Den 13 september 1985 släpptes Nintendos megahit Super Mario Bros i Japan. Spelet kom att sälja i miljontals exemplar och gjorde rörmokaren Mario till superstjärna över en natt, lika igenkännbar som Musse Pigg och Michael Jackson. 

Mario hade egentligen debuterat några år tidigare – som snickaren ”jumpman” i arkadspelet Donkey Kong (1981). Namnet Mario fick han i uppföljaren, Donkey Kong Jr. (1982). I Mario Bros från 1983 landade han i yrket rörmokare. Det var även då som vi fick möta brorsan Luigi för första gången. Också han rörmokare.

Men Mario blev inte ”super” förrän 1985, i det riktiga genombrottet – Super Mario Bros. Där fastställdes det mesta man förknippar med honom. Supersvampar, eldblommor och kampen för att rädda prinsessan som kidnappats av sköldpaddskungen Bowser.

Det var första (men långt ifrån sista) gången hon blev kidnappad. Historien har upprepat sig ett tjugotal gånger sedan dess, vilket bara bevisar att kungligheter är fullkomligt inkapabla att ta hand om sig själva och måste förlita sig på vanligt folk för sin överlevnad. 

Nintendo
Originalet: Super Mario Bros (1985) till NES. Tidigare i år gick ett oöppnat exemplar av spelet för 114.000 dollar på en amerikansk tv-spelsauktion.

Mario är för övrigt det närmaste vi har en proletär spelikon. Okej, han är hantverkare med egen firma – men ändå!

Förutom jobbet så är det värt att nämna att han kommer från (den nu söndergentrifierade) knegarstadsdelen Brooklyn, New York, hem för många hårt arbetande första-, andra- och tredjegenerationens italiensk-amerikaner.

I Sverige har vi en av världens högsta Mariostatyer. Nästan tio meter hög inklusive pelare (nåja…rör). Det är Nintendoleverantören Bergsala i Kungsbacka som låtit uppföra den utanför sitt kontor för att hedra sin största kassako.

Nintendo/Bergsala
Mariomonumentet i Kungsbacka.

Apropå pengar: 2002 blev Nintendo och några av deras partnerföretag, däribland Bergsala, bötfällda av EU-kommissionen för att olagligen hålla priset på tv-spel uppe genom kartellbildning. Mannen bakom domen, EU:s dåvarande konkurrenskommissionär, hade det passande namnet Mario Monti.

Boten gick på 1,5 miljarder kronor. En trehundrasextiodel av vad Nintendo beräknas ha cashat in på Mariospelen genom åren.