Svår situation för kvinnliga arbetare i Bangladesh
Kvinnor i Bangladesh utnyttjas både i den inhemska textilindustrin, och som hushållsarbetare i gulfstaterna. Proletären har träffat Joly Talukder, generalsekreterare i Bangladesh textilarbetares fackföreningcenter, GWTUC, som berättar om den svåra situationen för landets kvinnor.
Kvinnor och barn i Bangladesh lider mycket i sina dagliga liv, och som vanligt är det värst för kvinnliga arbetare. Sexuella övergrepp, våldtäkter och trakasserier mot kvinnor har nått exempellösa nivåer av brutalitet och blivit allt vanligare.
Det berättar Joly Talukder, generalsekreterare i Bangladesh textilarbetares fackföreningcenter, GWTUC. Hon är en av flera deltagare på den kvinnopolitiska konferens som Proletären besöker.
Av de kvinnor som förvärvsarbetar i Bangladesh, arbetar den största delen i konfektionsindustrin. Trots många svårigheter har arbetarna, mest kvinnliga konfektions- och textilarbetare, tagit initiativ till ett antal protester och strejker på senare år.
– Vi mötte starkt motstånd från fabriksägarna och från regeringen. Strejkledare blev arresterade och fängslade, säger Joly Talukder i sin inledning under ett av panelsamtalen på konferensen.
I Bangladesh arbetar de flesta kvinnor för familjen i det egna hushållet. Men det arbetet räknas ännu inte in i nationalekonomin.
Nu kämpar de för fackliga rättigheter. I Bangladesh behöver arbetarna en statlig registrering för att organisera en fackförening på fabriken.
– Efter att vi föreslagit tio fackföreningar under de senaste månaderna, som alla blev avslagna av regeringen, startades en massiv strejk.
Många bangladeshiska kvinnor migrerar till Gulfstaterna för att arbeta i hushåll. Regeringen i Bangladesh ökar rekryteringen av arbetare för sådant arbete, utan något som helst regelverk för att skydda dem mot att utnyttjas på arbetsplatsen, berättar Joly Talukder.
Många kvinnliga arbetare i gulfstaterna vittnar om att de tvingas uthärda psykisk och fysisk misshandel och sexuella övergrepp. Fler än 1300 kvinnliga arbetare flydde förra året och återvände hem till Bangladesh.
Många svenska affärskedjor som H&M, Lindex och Kapp-Ahl, tillverkar sina kläder i Bangladesh, berättar Joly Talukder för Proletären efter panelsamtalet. Konfektion som produceras till låga löner i Bangladesh och som därför kan säljas till låga priser i Sverige.
Hur kan kvinnor i Sverige stödja kvinnorna i textilindustrin?
– Genom att informera om kvinnornas situation på fabrikerna i Bangladesh. För att höja kvinnornas löner, till exempel genom högre priser i Sverige, så är det avgörande hur avtalen skrivs. För pengarna måste komma ända fram till kvinnorna, och inte stanna på vägen i fabriksägarnas fickor.