Julian Assanges pappa i Sverige: ”USA vill se Julian död”
Sedan ett halvår tillbaka hålls Julian Assange under tortyrliknande former i högsäkerhetsfängelset Belmarsh i London. Hans pappa John Shipton fruktar att sonen ska utlämnas till USA.
Julian Assange avslöjade USA:s krigsbrott i Irak, och nu hotas han av spionåtal i USA och av fängelse i 175 år.
– Det är samma sak som en dödsdom, säger Julian Assanges pappa John Shipton. Vi kommer att bekämpa alla planer på att lämna ut honom till USA, överklaga och överklaga igen, ända till Europadomstolen för mänskliga rättigheter.
Ett halvår efter att brittisk polis släpat ut Assange från Ecuadors ambassad i London, där han tidigare haft asyl, sitter den australiske visselblåsaren i en ensamcell i det ökända Belmarsh-fängelset i sydöstra London. Belmarsh hyser normalt mycket grova brottslingar, terrorister och massmördare.
Formellt sett sitter Assange inspärrad för att han inte dök upp till en rättslig förhandling, i sammanhanget att betrakta som en förseelse. Ändå klassas Assange som en högriskfånge, inlåst i isoleringscell 22 timmar om dygnet.
– Han är i mycket dålig kondition, han har tappat 15 kilo, säger John Shipton som nyligen fick hälsa på sin son under en kort stund. Han är helt isolerad och ges inte ens möjlighet att fullt ut ha kontakt med de som ska representera honom i rätten.
Nils Melzer, FN:s expert i tortyrfrågor, rapporterar att Assange ”visar alla symptom på långvarig exponering av psykisk tortyr” och att han lider av ”ett svårartat psykologiskt trauma” samt att hans hälsotillstånd ”är kritiskt”.
– Medan Julian ruttnar bort i fängelse, fortsätter USA att bomba och mörda människor, säger John Shipton till Proletären. Julian är utsatt för statligt organiserad sadism och USA vill se honom död.
Opinionen för att Julian Assange ska släppas fri växer över världen. I Stockholm träffade John Shipton bland andra riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (oberoende socialist) och Dagens Nyheters före detta kulturchef Arne Ruth som engagerat sig i fallet. Aktionsgrupper finns också i bland annat Toronto, New York, London, Rom och Genéve. I Assanges hemland Australien finns 28 grupper och landets advokatsamfund har engagerat sig.
Bland privatpersoner som kräver frihet för Assange märks författarna John Pilger och Noam Chomsky samt rockgruppen Pink Floyds sångare Roger Waters som brukar uppmärksamma övergreppen mot Assange under sina konserter.
I februari ska en engelsk domstol avgöra om Assange ska utvisas till USA där han anklagas för 18 fall av spioneri och hotas av ett fängelsestraff på 175 år. USA har hela tiden agerat i bakgrunden för att sätta dit Assange. Inför att Ecuadors president Moreno valde att avsluta Assanges asyl på landets ambassad i London hotade USA att med sitt veto stoppa lån från internationella valutafonden (IMF) till Ecuador. Dagen efter att Assange släpats ut från ambassaden betalades lånen ut.
En smutsig roll i Assangeaffären har också det svenska åklagarämbetet, och särskilt åklagaren Marianne Ny, spelat. Hon har hållit liv i tunna sexbrottsanklagelser mot Assange, och på så sätt tvingat honom kvar på den ecuadorianska ambassaden.
John Shipton är dock noga med att inte kritisera Sverige:
– Jag är här som gäst. Alla sådana diskussioner får vi ta när Julian är fri.