”Iraks kultur slås i spillror”

Ockupationsmakterna med USA i spetsen för ett systematiskt krig mot det irakiska folkets kollektiva medvetande. Det hävdar Dirk Adriaensens från BRussels Tribunal på Sverigebesök.
Publicerad 3 november 2010 kl 11.36

Dirk Adriaensen är en internationellt känd kritiker av USA:s politik och krigföring i Irak. Han har följt utvecklingen i landet sedan 1990-talet och medverkar i boken Kulturell rensning i Irak: varför muséer plundrades, bibliotek brändes och akademiker mördades.

Tillsammans med andra kända intellektuella bildade han BRussels Tribunal när Irakkriget startade 2003. Syftet var att granska USA:s krigspolitik och ställa de skyldiga till svars. Förebilden var den kända Russeltribunalen från Vietnamkrigets dagar.

– Ockupanterna vill systematiskt utplåna det irakiska folkets kollektiva medvetande, säger Dirk Adriaensen då Proletären träffar honom på besök i Stockholm. Historia och kultur är symboler för självständigt nationsbyggande. Därför plundras museum och bränns bibliotek.

Dirk Adriaensen är med och organiserar en kampanj mot morden på Iraks intellektuella. Han flaggar för ett stort internationellt seminarium som kommer att hållas i Gent i Belgien senare i vinter. Där ska raserandet av Iraks utbildningssystem diskuteras.

– 1979 fick Irak pris av UNESCO för sitt framgångsrika undervisningsväsende, förklarar Dirk Adriaensen. Alla kunde i princip läsa och skriva. Men på grund av kriget har analfabetismen kommit tillbaka och ligger idag på 20 procent. Hälften av barnen börjar inte i skolan.

Dirk Adriaensen plockar fram en tjock lunta med vetenskapliga artiklar och rapporter. Han pekar på sammanlagt över 31000 attacker på irakiska utbildnings-institutioner under kriget. Morden på akademiker och journalister har ökat trots allt tal om en lugnare utveckling.

– Många intellektuella har gått i exil, berättar han. Det är 80 procent färre lärare i de irakiska skolorna idag. 700 grundskolor har bombats, 200 har bränts och 3000 plundrats. Polis och militär tar skolbyggnader i anspråk och använder dem för egen del.

Krigets följder för sjuk- och hälsovården är knappast mindre skrämmande. Utvecklingen nedåt började redan med sanktionerna på 90-talet. Dirk Adriaensen radar upp den ena negativa indikatorn efter den andra.

– 75 procent av den medicinska personalen har slutat, exemplifierar han. 20000 av Iraks 34000 läkare har flytt utom-lands och 2000 har dödats. Är det konstigt om hälsotillståndet hos befolkningen försämrats? Barnadödligheten har stigit med 150 procent sedan 1990.

Han fyller på med att visa hur mer än hälften av irakierna går utan jobb enligt officiella siffror. Lika många bor i områden som kan räknas som slum. Andelen av befolkningen som lever på mindre än 1 dollar om dagen är 54 procent.

– Invasionsstyrkorna har avsiktligt förstört Irak, hävdar Dirk Adriaensen. USA var snabbt med att genomföra en plan för Iraks privatisering. Men den har framför allt inneburit frihet för de multinationella företagen vilka har fått kamma hem profiterna.

Officiellt heter det sedan sista augusti att USA har lämnat Irak och att kriget därmed skulle vara avslutat. Men 50000 amerikanska soldater finns fortfarande kvar i landet. Regimens fruktade specialstyrkor står under Pentagons befäl.

– Nu bedrivs ett smutsigt småskaligt krig bortom medias uppmärksamhet, poängterar Dirk Adriaensen. De paramilitära styrkorna skapar och underblåser religiösa motsättningar. Det skrämmer folk till tystnad och ger ett felaktigt intryck av att muslimer skulle vara våldsamma.

Dirk Adriaensen var nyligen i Sverige som gäst hos föreningen Iraksolidaritet. Förutom att ge intervjuer framträdde han på föreningens seminarium på ABF-huset i Stockholm. Ett 90-tal besökare tog tillfället att lyssna och ställa frågor.

– Men glöm inte att motståndet i Irak fortsätter, hälsar han avslutningsvis till Proletärens läsare. Irakkriget planerades redan innan George W Bush tillträdde. Det var en del i supermaktens strävan efter en unipolär värld. Låt oss kämpa för en multipolär istället!

Johan Wiman
Proletären nr 44, 2010

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: