Hoppa till huvudinnehåll

Vad ligger bakom utspelet om Palmemordet?

I förra veckan meddelade Palmeåklagaren Krister Petersson att de inom kort kommer att presentera en lösning på Palmemordet. Proletären kan här avslöja spelet bakom utspelet.

Varje år kring den 28 februari aktualiseras Palmemordet. Nu är det upp till bevis för den nye Palmeutredaren Petersson.
Montage: Proletären

Nu närmar det sig trettiofyra år sedan Sveriges statsminister Olof Palme mördades i korsningen Sveavägen-Tunnelgatan i Stockholm. Som vanligt när årsdagen närmar sig hettar det till. Efter ett år av i princip massmedial tystnad aktualiseras det på nytt – nu i form av ett utspel från Palmeåklagaren Krister Petersson.

Det var i TV-programmet ”Veckans Brott” som Petersson intervjuades och där meddelade att han kommer att presentera en lösning av Palmemordet – antingen genom att åtala någon för mordet eller att Palmeutredningen läggs ner då den nått vägs ände.

Det lutar åt det sistnämnda. Då förmodas det att en nu avliden person pekas ut som Olof Palmes baneman. Dessutom säger Petersson att han skall redogöra för vem eller vilka som är ansvariga för mordet. Det står helt klart att Palmeutredningen vill ha ett avslut på mordutredningen – och nu anses det att tiden är mogen.

I massmedia spekuleras det hej vilt. Har de funnit mordvapnet och kunnat knyta det till en viss person? DNA-bevis? Avgörande vittnesuppgifter? Är det någon som lättat på tungbanden i något av de förhör som Palmeutredningen säger sig ha genomfört?

Krister Petersson har näst intill sedan han tillträdde som Palmeåklagare hävdat att han skall lösa Palmemordet. Det som skiljer sig från Peterssons tidigare utfästelser är att han nu sätter en tidsram – före den sista juni skall han presentera sin lösning.

Varför kom Peterssons utspel just nu? Är det för att 34-årsdagen sedan mordet på Olof Palme närmar sig? Har Petersson själv valt tillfället och ansett att det varit rätt tidpunkt? Nej, i alla fall tveksamt. Det finns en annan historia bakom Peterssons utspel som Proletären kan avslöja och berätta om.

Lars Borgnäs, känd före detta tv-journalist från bland annat Uppdrag Granskning, som gjort åtskilliga program om Palmemordet och givit ut ett antal böcker i ämnet, kom i dagarna ut med en ny bok – ”Olof Palmes sista steg – i sällskap med en mördare”. Här nagelfar han bland annat Lisbeth Palmes vittnesmål i jämförelse med andra vittnen från mordplatsen och det står helt klart för läsaren att Lisbeth Palme undanhåller sanningen om vad som egentligen hände vid mordplatsen.

Borgnäs återvänder till brottsplatsen, precis som åklagaren Petersson säger sig göra, och redogör för att viktiga uppgifter om förspelet till mordet hållits i det fördolda och att Olof och Lisbeth Palme kan ha varit på väg mot ett hemligt, icke officiellt, möte denna sena vinterkväll, utan livvakter!

För att citera förordet, som skrivits av författaren och debattören Lena Andersson:

”Vad denna bok alltså visar är att vi inte bara behöver ställa oss frågorna vem och varför, utan också hur Olof Palme mördades. Fastän den saken borde ha varit det enklaste att få fram har den legat i dunkel. Det har gjort mordet omöjligt att klara upp, för om man inte förstår exakt hur mordet gick till kan man inte förstå vem eller varför. Men när frågan hur besvaras pekar också svaren på de andra frågorna i en entydigare riktning."

Och den riktningen är att det gillrats en fälla för vår statsminister Olof Palme av konspiratoriska krafter!

Så till förra veckans utspel. Måndagen den 17 februari ringde Camilla Kvartoft upp Lars Borgnäs för att göra en intervju om den nyutkomna boken. Den skulle sändas i Veckans Brott dagen efter på tisdagen.

Kvartoft meddelade Borgnäs att hon skulle ringa upp Palmeåklagaren Petersson för att få en kommentar till boken.

Men därav blev intet! Istället för att kommentera boken släpper Palmeåklagaren sin ”nyhet” om att han skall meddela en lösning av Palmemordet innan sommaren. Vilket gör att Kvartoft får ”ståpäls” och att Veckans Brott helt undanhåller tittarna Borgnäs bok – den som var syftet med att ringa upp Palmeåklagaren över huvud taget – och istället sänder en intervju med Petersson och hans utspel.

Bra kontrat! Vilken tajming! Allt fokus på Palmeuredningens ”icke-nyhet” och sopa Borgnäs avslöjande bok under mattan. Har vi inte sett detta förut? Massmedias dansande efter Palmeutredningens pipa. Minns alla spaltkilometrar som skrivits om Christer Pettersson som Palmes mördare helt efter Palmeutredningens vilja!

Eller för att citera TV4:s kriminalexpert Ritva Rönnborg, som blev tillfrågad av nyhetsankaret:

– Kommer svenska folket att tro på det som Palmeåklagaren lägger fram som en lösning?

– Det är svårt att säga, svarar Rönnborg. Men jag kommer i alla fall att tro på det!

Det är makalöst hur en seriös journalist kan komma med ett sådant uttalande – hon köper vad Palmeåklagaren än lägger fram! När domptören höjer piskan dansar elefanten!

Om Camilla Kvartoft och Veckans brott sänder intervjun med Lars Borgnäs vid ett senare tillfälle, som hon lovat, återstår att se.

Nu får vi se vad Krister Petersson inom en snar framtid presenterar för lösning på gärningsman och vem eller vilka som bär ansvaret för Palmemordet. Undertecknad tycker inte att det är meningsfullt att spekulera i vad som komma skall.

Många i massmedia gör det och de allra flesta landar i att en avliden gärningsman pekas ut. Och då landar flertalet i att det är Skandiamannen, Stig Engström, som avled år 2000, som är Olof Palmes baneman.

Låt mig bara säga att Stig Engströms signalement inte stämmer in på vad vittnen såg av gärningsmannen på mordplatsen. Exempelvis bar han keps och glasögon och inte en stickad, upprullad mössa som vittnena iakttagit. Och ingen har talat om glasögon.

Jag är en av få journalister (den enda?) som träffat och talat med Stig Engström. Under ett två timmar långt samtal diskuterade vi vad han gjorde under mordkvällen, både före och efter. Precis som Leif GW Person med flera vill jag hävda att Stig Engström inte är ”typen” och inte hade den kapacitet och karaktär som krävdes för att mörda Olof Palme.

Men nog om det. Palmeåklagaren Krister Petersson får lägga fram vad han har att komma med vad gäller gärningsman och ansvariga för Palmemordet.

Det är helt enkelt upp till bevis som gäller!

Läs mer: Lars Borgnäs bok Olof Palmes sista steg – i sällskap med en mördare (Bokförlaget Semic)