Hoppa till huvudinnehåll

Nedskärningar i Malmö: ”Varför har man inte hjälpt oss utveckla verksamheten?”

– Våra klienter behöver inte flyttas från Malmö, tvärtom behöver de lära sig hantera sin hemmamiljö, säger socionomen Caroline Göransson, som arbetat på Augustenborgs behandlingshem sedan starten för fyra år sedan, efter beskedet att nedskärningarna i Malmö drabbar behandlingshemmet.

Caroline Göransson har arbetat på Augustenborgs behandlningshem sedan starten.
Privat

Arbetsmarknads- och socialnämnden i Malmö har beslutat att skära ner på Augustenborgs behandlingshem.

För missbrukare i Läkemedelsassisterad rehabilitering för opiatberoende (LARO) finns bara ett behandlingshem i Malmö kommun. LARO-behandlingen växer fort i Skåne och det är vanligt att patienterna behöver stöd för att uppnå drogfrihet. 

Därför borde behovet av ett kommunalt behandlingshem vara stort. Ändå vill politikerna i arbetsmarknads- och socialnämnden stänga Augustenborgs behandlingshem. Varför?

– Jag är chockad över att ingen har fört en dialog med oss. Varför har man inte hjälpt oss att utveckla verksamheten istället för att avveckla den? säger Caroline Göransson, socionom som varit med sedan starten 2014. 

– Risken är att våra killar far illa nu, att de lämnas åt slumpen, hemlösheten ökar och att tvångsvården, LVM, ökar.

Närmaste behandlingshem som kommunens tjänstemän tycker har en likvärdig behandling är privata Simlångsgården i Halmstad. Men att skicka missbrukare till privata vårdgivare i andra landsting är, förutom att pengarna försvinner i privata fickor, förknippat med problem: 

– Vårdkedjan bryts. Våra klienter har sitt LARO-program i Malmö, har upparbetade kontakter med sjuksköterska, läkare, ibland med psykolog och andra behandlare. De behöver inte flyttas från Malmö för att byta miljö, tvärtom behöver de lära sig hantera sin hemmamiljö. Något som vi kan hjälpa dem med, säger Caroline Göransson.

– Stannar de i kommunen kan de upprätthålla relationen till barn och familj också, vilket vi tycker är ett viktigt perspektiv.

Malmö kommuns politiker och socialtjänstens chefer påstår att Augustenborgs behandlingshem har haft för låg beläggning?

– Vi har haft låg beläggning tidigare, men under sommaren och hösten har vi ökat avsevärt. Vi hade kunnat öka vår beläggning om kommunen samarbetat med oss och lyssnat på våra förslag. Vissa socialtjänstkontor har skickat missbrukare på behandling utanför kommunen istället för till oss. Dessutom har vi inte fått ta emot klienter från andra kommuner för att fylla platserna. Med rätt stöd hade vi kunnat utveckla verksamheten. 

Varför har kommunen inte lyssnat på er? 

– Jag tror man vill lägga ner institutionsvården eftersom den kostar pengar. Därför har man sett förbi oss. Men våra klienter behöver inte bara medicin, de behöver behandling också.