Hoppa till huvudinnehåll

Val 2018: ”Vi vill bli visselblåsarna i Alingsås kommunfullmäktige”

Elsa-Lena Åström är pensionerad arbetsterapeut inom äldreomsorgen och Kommunisternas förstanamn till kommunfullmäktige i Alingsås.

Elsa-Lena Åström är pensionerad arbetsterapeut i äldreomsorgen och K:s toppnamn i kommunvalet i Alingsås.
Tor Härnqvist

Varför behövs Kommunisterna i Alingsås kommunfullmäktige?

– Det behövs ett uppkäftigt parti som rotar i oegentligheter. Och det är vi kända för att göra. Vi vill bli visselblåsarna i Alingsås kommunfullmäktige. Men också för att vi alltid, alltid försvarar personalen och välfärden i kommunen och aldrig kommer att köpslå. Vi står för vår politik. 

Vilka frågor vill ni driva?

– Vår huvudfråga är att kommunen måste sluta samla pengar på hög och låta behoven styra budgeten. Vi kräver att all privatisering stoppas och att Alingsåshem ska få bygga bort bostadsbristen utan att sälja lägenheter. Vi kräver också gratis kollektivtrafik, för klimatet och rättvisan. Och inte minst sex timmars arbetsdag.

Vad skiljer er från den övriga vänstern i Alingsås?

– Allt (skratt)! Vänsterpartiet ville till exempel inte att man skulle protestera mot utförsäljningarna av Alingsåshem. De ville få förhandla i lugn och ro, medan vi, PRO och Hyresgästföreningen drev protesterna stenhårt. Protesterna gjorde att det blev politiskt omöjligt att sälja ens en enda lägenhet! Vänsterpartiet finner sig i nedskärningarna. De blir sorgsna, och de vill säkert väl, men de finner sig i att genomföra de nedskärningar som budgeten kräver och mobiliserar aldrig till protester. Så är det i varje fråga. 

Vilka löften kan ni ge väljarna i Alingsås?

– Vi lovar att med oss i fullmäktige blir det svårare att göra upp i tysthet bakom kulisserna. Vi lovar att vi alltid kommer vara personalens röst när de ställer krav eller protesterar. Vi kommer lyssna på personalen och kräva att man slutar upp med att försöka tysta dem. Det borde vara en självklarhet att de som arbetar i verksamheten ska få peka ut problemen, komma med lösningarna och sedan få planera arbetet utifrån behoven. Sen kommer vi naturligtvis att göra allt vi kan för att få igenom våra krav, men då måste kommuninvånare och anställda stödja och själva driva på, så att de andra partierna tvingas lyssna på oss.

Fakta

Kommunistiska Partiet i valet 2018