WAFF: Uteslut Israel från alla fotbollsaktiviteter
Den västasiatiska fotbollsfederationen uppmanar samtliga ordförande och dess fotbollsförbund att ta ställning mot det pågående folkmordet i Palestina. Ett krav som också förs fram på lokal nivå i Göteborg av Proletären FF.
– Vi uppmanar Fifa, konfederationerna och varje medlemsförbund att ta ställning mot grymheterna som begås mot den palestinska folket, skriver den västasiatiska fotbollsfederationen, Waff, i ett öppet brev.
Federationen, som består av fotbollsförbunden i Bahrain, Förenade Arabemiraten, Irak, Jemen, Jordanien, Kuwait, Libanon, Oman, Palestina, Qatar och Syrien, vänder sig till hela fotbollsvärlden i hopp om att fler ska ta ställning mot massakern i Gaza.
– Den senaste humanitära tragedin i Palestina har lämnat ett outplånligt spår i vårt kollektiva medvetande. Magnituden av lidandet som kvinnor, barn, oskyldiga civila – inklusive fotbollsspelare och atleter – har utsatts för, såväl som det urskillningslösa förstörandet av idrottsplatser kräver vår omedelbara uppmärksamhet, står det att läsa i brevet.
Där nämns också tragedin på fotbollsstadion Yarmouk i Gaza. Palestinas äldsta fotbollsarena från 1938, som en gång var en plats för glädje och idrott – men som efter invasionen av Gaza omvandlats till den israeliska militärens tortyrläger.
Waff åberopar Fifas stadgar, som säger att Fifa ska respektera mänskliga rättigheter och sträva efter att främja skyddet av dem. Federationen uppmanar Fifa och alla dess medlemsförbund att fördöma mördandet av oskyldiga civila, inklusive fotbollsspelare, tränare, domare och funktionärer inom fotbollsrörelsen.
De ber samtliga förbund göra gemensam sak med dem och utesluta Israel från alla fotbollsrelaterade aktiviteter tills dess att attackerna upphör.
Sedan Israels invasion av Gaza har 81 palestinska fotbollsspelare, domare och funktionärer mördats. I Gaza har 16 fotbollsanläggningar förstörts, varav fem större arenor – en av dem Palestine Stadium som var det palestinska fotbollslandslagets nationalarena.
Inte heller på Västbanken har fotbollsanläggningarna varit fredade. Sedan den 7 oktober har fyra idrottsplatser förstörts, Jenin Camp, Jenin Camp Club, Nurshams Camp Club och Qalqilya Club.
När Ryssland invaderade Ukraina tog det bara två dagar för det svenska riksidrottsförbundet, RF, att tillsammans med de andra nordiska förbunden införa en sportbojkott av Ryssland. I frågan om bojkott av Israel har varken RF eller det svenska fotbollsförbundet tagit något initiativ.
– Vi har som många andra nationsförbund tagit del av brevet och kommer att diskutera dess innehåll, meddelar Svenska Fotbollförbundet i en kommentar till Proletären. Fotbollsförbundet säger också att de ”lider med alla som drabbas och hoppas på en snar lösning av konflikten” men att de inte ser bojkott som ett redskap i syfte att nå påverkan.
I Sverige driver den göteborgska idrottsklubben Proletären FF, PFF, frågan om en idrottslig bojkott av Israel. I december förra året lämnade klubben in en en motion till Göteborgs fotbollsförbunds årsmöte om att det lokala förbundet ska driva på frågan inom det nationella förbundet. De lokala fotbollsklubbarna Solväders FC, Neutrala UF och Angered IS har också valt att sluta upp bakom bojkottsmotionen.
PFF har försökt få till en offentlig debatt med Sveriges fotbollsförbunds ordförande Fredrik Reinfeldt i frågan, men han har tackat nej till att delta och inte erbjudit någon annan från förbundet att fylla hans ställe.
Göteborgs fotbollsförbund har lämnat in sitt svar på bojkottskravet. Förbundet föreslår att årsmötet ska avslå motionen.
De menar att en bojkott inte är deras sak att kräva, utan att de bara följer rekommendationer och bojkotter som initieras av Svenska fotbollsförbundet – men på deras årsmöte har inte småklubbar som PFF något inflytande.
– Det är en omvänd syn på demokrati från GFF:s sida, att inte sådant här ska kunna lyftas underifrån, säger Bengt Frejd från Proletären FF om svaret från Göteborgs fotbollsförbund.
– Tar man inte ställning mot det som Israel gör blir man medskyldig.