Försvara strejkrätten "Ylva Johansson sprider arbetsgivarens lögner"
Brevbäraren Gunnar Westin ställde arbetsmarknadsministern till svars på möte i Stockholm.
Frågan om strejkrätten kommer att ligga som en kvarnsten kring halsen på socialdemokratin inför valet i höst. För andra gången på kort tid möttes arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S), som nu vill utreda strejkrätten, av demonstranter när hon talade i Stockholm.
– Den här utredningen har tydliga direktiv, och de går i riktning mot en inskränkning av strejkrätten till förmån för avtalsshopping och för arbetsgivarnas möjligheter att underminera föreningsrätten, säger brevbäraren Gunnar Westin, en av åhörarna på mötet.
Ylva Johansson, på plats för att tala om den S-märkta arbetsmarknadspolitiken, fick fler frågor om sossarnas attack mot strejkrätten än om ämnet för mötet på ABF-huset i Stockholm, tvärs över gatan från Johanssons normalt så trygga hamn på det socialdemokratiska partihögkvarteret på Sveavägen 68.
Det var de kritiska frågorna som drog ner applåderna inför en besvärad arbetsmarknadsminister. En av frågeställarna var Gunnar Westin som också är styrelseledamot i Seko-facket i Stockholm. Westin attackerade Ylva Johansson för hennes påhopp på de kämpande hamnarbetarna i Göteborg.
– Arbetsgivarsidan och Svenskt Näringsliv har varit väldigt ihärdiga med ”fake news” för att utmåla hamnarbetarna som bråkstakar. Jag tycker inte du ska upprepa det och sprida den typen av osanningar, sade Westin.
Ställer man upp på den svenska modellen ska man inte göra som Ylva Johansson och utreda hur man ökar makten för arbetsgivarna.
Gunnar Westin ställde två raka frågor till Ylva Johansson:
– När vi läser direktiven för den utredning om strejkrätten du dragit igång, så blir vi oroliga, sade Gunnar Westin. Är det inte bättre att dra tillbaka den här utredningen? Och mot bakgrund av konflikten i hamnen, där APM Terminals nu sparkat 160 hamnarbetare och sedan återanställt några av dem som blixt- och bemanningsanställda, vore det inte bättre om man verkligen värnar den svenska modellen, att istället utreda hur arbetsgivaren kan ersätta trygg personal med otrygg personal, allt för att krossa en fackförening?
Ylva Johansson förklarade att hon inte tänkte dra tillbaka utredningen om inskränkningar i strejkrätten, och valde att ducka för den andra frågan.
Däremot svarade Johansson på en fråga från en annan åhörare i publiken om varför den S-ledda regeringen nu tar strid mot arbetarna, och inte mot arbetsköparna – det är ju ändå de som lockoutat arbetarna i en och en halv månad, medan arbetarna strejkat i åtta timmar. S-ministern svarade med en vildsint attack mot Hamnarbetarförbundet.
– Det har inte rått arbetsfred i Göteborgs hamn sedan Hamnarbetarförbundet bildades [1972], sade Johansson.
Gunnar Westin tycker att Ylva Johansson gjorde en slät figur på mötet:
– Egentligen är jag inte förvånad. Hennes svar utgick från den problemformulering som hon anslutit sig till och det är arbetsgivarsidans formulering. Problemet med den är att den inte stämmer, säger Gunnar Westin. Här har vi en arbetsgivare som vägrar att förhandla och som aktivt bekämpar den fackliga organisation som den stora majoriteten av hamnarbetarna valt att tillhöra.
– Ställer man upp på den svenska modellen, då ska man inte göra som Ylva Johansson och utreda hur man ska kunna öka makten för arbetsgivarna. Då ska istället kräva att arbetsgivarna förhandlar med den fackförening som arbetarna valt att tillhöra.