Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Krönika: Zlatans känga mot hyckleriet var befriande

Qatar accepteras så länge de levererar gas och olja till väst, köper våra vapen och stöttar oss i våra krig. Men de ska minsann inte sno våra sportarrangemang.


– Vad ville du höra, något annat? säger Zlatan Ibrahimovic och grimaserar lurigt mot journalisten. Sekunderna tidigare har Zlatan svarat på frågan vad han tyckte om VM i Qatar. Han svarar att allt med turneringen får högsta betyg, tio poäng. 

Vad Zlatan tycker om landet Qatar som fått kritik för brott mot mänskliga rättigheter? Tio poäng. 

Kritiken lät inte vänta på sig. Aftonbladets Johanna Frändén tycker att Zlatan gått rakt i qatariernas fälla, ”en diktaturens pr-man” skriver sportjournalisten Åke Stolt i Idrottens Affärer och på Twitter kallas Zlatan för reaktionär och köpt.

Qatar är en religiös diktatur med ett gästarbetarsystem som går att likna vid livegenskap. 85 procent av befolkningen är gästarbetare utan medborgerliga rättigheter. Homosexualitet är straffbart och kvinnor får inte gifta sig med vem de vill. Qatar anklagas också för att stödja terrorgrupper i Syrien och Irak.

Zlatans ”analys” av Qatar – att det skulle vara ett fungerande system eftersom gästarbetare ges jobb och det inte finns droger och kriminalitet – är givetvis usel. Men hur illa jag än tycker om Qatar förtryckande system kan jag ändå inte låta bli att flina nöjt åt Zlatans kommentarer på presskonferensen. 

Sedan det stod klart att Qatar skulle få arrangera VM har de haft större delen av västvärlden emot sig. De mutade sig till VM, har ingen fotbollskultur, det var för varmt, det var fel tid på året för VM – och så den lilla detaljen att landet är en diktatur som utnyttjar gästarbetare.

Fotbollssupportrar krävde bojkott. Politiker fördömde brotten mot mänskliga rättigheter. Journalister rapporterade om migrantarbetarna som slavade för att göra VM möjligt.

Rimlig kritik mot en tveksam VM-arrangör, tyckte även jag. Men någonstans började det kännas olustigt. Det började lukta hyckleri.

Finns korruption och mutor bara i länder som Qatar? Har inte vi i väst i praktiken också ett gästarbetarsystem? I Sverige lever ju migrantarbetare under slavliknande förhållanden och tvingas arbeta för svältlöner.

Qatar är sedan länge en allierad till USA och det Nato vi nu ska gå med i – utan att någon protesterat nämnvärt. Och varför så tyst när Sverige säljer vapen till Qatar och Saudiarabien?

Ska bara västerländska liberala demokratier få arrangera VM? Och varför protesterar ingen när USA ska arrangera VM 2026? USA som stått för den största andelen brott mot mänskliga rättigheter – genom sina invasioner, bombkrig och stöd till statskupper och diktaturer världen över.

Länder som Qatar accepteras så länge de levererar gas och olja till väst, köper våra vapen och stöttar oss i våra krig. Men de ska minsann inte sno våra sportarrangemang.

Under VM stod det klart att det var ganska många människor som gladdes åt att mästerskapet spelades i Qatar. Inte minst människor från Mellanöstern och Afrika, som trots en växande fotbollskultur varit kraftigt underrepresenterade vad gäller större mästerskap. Det var nog på tiden att västvärldens sportdominans utmanades.

Det är möjligt att Zlatan är köpt och lurad. Kanske ville han bara jävlas med journalisterna. Men oavsett vad så var det en välbehövlig känga mot det västerländska hyckleriet.