Hoppa till huvudinnehåll
Av

Nato testar sina vapen på svensk mark

Vapen som använts för att döda i Irak, Afghanistan, Libyen och Jemen har ofta testats på övningsfältet NEAT i Sverige. Nato och annan militär övar krig på svensk mark.


I Norrbotten och Västerbotten, med flygbaser nära Vidsel, finns det ett militärt övningsfält som heter NEAT, North European Aerospace Test Range (det går sedan en tid tillbaka även under namnet Vidsel Test Range). NEAT är det överlägset största militära övningsfältet i Europa.

Det har ett luftutrymme på 24.000 kvadratkilometer plus ett skyddsområde på 1.650 kvadratkilometer som kan utökas till 3.000 kvadratkilometer. Det är så stort att nästan hela Belgien skulle få plats där inne!

NEAT är ett samarbete mellan FMV (Försvarets materielverk som driver Robotförsöksplats Vidsel) och SSC (Swedish State Corporation, tidigare Svenska Rymd-bolaget) och har funnits sedan 1958. Det har succesivt utvidgats och är idag större än någonsin tidigare.

På området testas bombflyg, missiler, nya vapen och obemannade farkoster, så kallade UAV (främst drönare – förarlösa flygplan som används till spaning och för att anfalla mål i luften eller på marken). NEAT hyrs ut och används av svensk och utländsk militär och olika vapentillverkare. Det är öppet dygnet runt, alla dagar hela året.

De vapen som används för att döda människor i Irak, Jemen, Somalia, Afghanistan, Libyen och ännu fler länder har ofta testats på NEAT först, ibland flyger bombplanen direkt från övningsfältet i Sverige till Afghanistan för att fälla bomber. De förarlösa drönare som användes av Israel för att fälla bomber under Gazakriget 2009 hade testats här. Det dog 1400 palestinier under det kriget och 400 av dem var barn.

Drönarna som testats här används också i denna stund av Nato för att utföra avrättningar av misstänkta terrorister ibland annat Jemen och Somalia, attacker som har dödat tusentals civila och där gärningsmännen inte kan dömas.

Inne på NEAT-området är det förbjudet för obehöriga att vistas och det är olagligt att göra någon form av mätningar (exempelvis av gifthalter i jorden) eller fotografera omgivningen flera kilometer innan området börjar. Väldigt lite information finns på Försvars-maktens hemsida och andra officiella källor, nästan allt är hemligstämplat. De ansvariga vill inte att vi ska veta vad som finns där inne, hur det ser ut, vad som övas, hur stort området i själva verket är. I mycket har de lyckats – NEAT är väldigt okänt, även i närområdet.

Fredsaktivister, bland annat från nätverket Ofog som arbetar med direkta aktioner mot vapenindustrin och krigsförberedelser, har tagit sig in på området vid flera tillfällen och kunnat visa omvärlden en del av det som sker. Det de har berättat är bland annat att kulissbyar, gjorda av trä och sten och i realistisk storlek, som ska likna byar i Afghanistan och Irak, kompletta med bostäder, skolor och sjukhus, byggs upp för att öva bombfällning på och drönarattacker på. Vittnesmålen styrks ytterligare av officiella uppgifter om att schweizisk militär vid ett tillfälle beställt en massiv bro som de ville skjuta sönder.

De vidsträckta ytorna i Norrbotten och norra Västerbotten med tallskog, fjäll och orörd mark är unika som militärt övningsområde och anses av Nato som en idealisk plats att öva sitt flygvapen för strider i de torra milsvida ökenlandskap som återfinns i flera av de länder där de för krig.

Dessutom ligger NEAT nära rymdraketbasen Esrange Space Center (European Space and Sounding Rocket Range), en anläggning som ligger öster om Kiruna och trots att den byggdes senare, 1964, är betydligt mer välkänd än NEAT. Esrange Space Center ägs liksom NEAT av SSC.

Mindre känt är det faktum att anläggningen är en av världens största satellitnedladdningsstationer och används av Nato för satellitnedladding från militärbaser i hela världen. Satelliter har blivit en stor och oumbärlig del av den moderna krigföringen och möjligheten att få tillgång till radarstationen Esrange och NEAT tillsammans ökar attraktiviteten för Nato att öva i Sverige.

De övningar som hålls på NEAT blir allt större och bland de största någonsin finns övningar 2009, 2011, 2012 och 2013.

2009 hade Natos snabbinsatsstyrka (NATO Response Force) sin största luftövning under det året där. 800-900 soldater fanns på plats och 50 krigsflygplan. Tyskland, Finland, Storbritannien, Italien, Norge, Polen, Portugal, Turkiet, USA och Sverige deltog.

2010 hade US Air Forces i Europa (USAFE) en bombkrigsövning på NEAT. Cirka 250 amerikanska soldater deltog och 20 krigsflygplan.

Sommaren hölls en stor övning som gick under namnet Nordic Air Meet 2012, på området. Under två veckor skedde en Natoövning med USA, Schweiz, Danmark, Storbritannien, Finland och Sverige. Våren och sommaren 2013 skedde ytterligare stora Natoövningar.

Sverige närmar sig Nato allt mer och är inte längre ett neutralt land. Sverige hyr ut mer mark till Nato att öva krig på än något annat land i Europa.

Sverige har trupper i Afghanistan, soldater som bär Natouniformer och slåss under Natoflagg, liksom de svenska soldater och stridspiloter som spanade efter bombmål över Libyen 2011. Det dog 70.000 människor i Libyen under kriget, hundratusentals blev flyktingar. Bomberna och det av Nato understödda kriget förvandlade Libyen från ett i-land till ett u-land, som idag präglas av våld och misär. Vattenförsörjningen bombades sönder och bristen på rent vatten är stor.

Sverige låter Nato och annan militär öva krig och mord här och deltar i Natos krig och kränkningar av folkrätten och de mänskliga rättigheterna. De som tog sig in på NEAT för att ge oss den här informationen om vad som händer där inne greps, dömdes till böter eller fängslades. Den 21 augusti i år dömdes den amerikanske soldaten Chelsea Manning till 35 års fängelse efter att ha avslöjat USA:s krigsbrott. De verkliga brottslingarna går inte bara fria, de hyllas.

Välkomna inte USA:s president Barack Obama som en hjälte när han kommer till Sverige. Han representerar imperialismens krig, tortyr, förtryck och kränkningar av de mänskliga rättigheterna, han är en krigsförbrytare. Vi har inte råd att vara tysta när människor dödas av svenska vapen, svenska soldater strider för Nato och bombplan flyger direkt från Sverige till sina offer.

Vi vägrar gå med på att Sverige ska delta i imperialismens krig och brott!
Pauline T