Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Polisspåret måste utredas”

Mordet på Olof Palme för snart 27 år sedan är åter höggradigt aktuellt genom tv-serien En pilgrims död, som avslutades förra veckan. Serien bygger på kriminologen och professorn Leif GW Perssons romaner om mordet på Sveriges statsminister.


Proletärens mångårige medarbetare Olle Minell har genom åren speglat mordet på Palme och det misslyckade polisarbetet. Kommunisterna och dess tidning har hårt drivit kravet att polisspåret måste utredas.

• Utan tvivel är du Olle Minell en av de som är bäst insatt i det olösta mordet på Olof Palme. Vad anser du om tv:s framställning av mordet?
– Leif GW Perssons romaner är bra och han pekar på att Säpo ligger bakom mordet. Genom tv har många fler fått en bild av det ruttna spelet kring mordet och den usla mordutredningen.

– Nu snackas det offentligt om polisspåret, det som vi snackade om och drev redan 1988. De figurer kring utredningen som Aftonbladet nyligen presenterade med skuggfigurer kunde jag namnge för 25 år sedan.

• Berätta om ditt arbete på Proletären och med Palmemordet.

– I mitten av 1980-talet hade jag jobbat tio år som ekonomiansvarig på Proletären. Med min bakgrund inom fotbollen och som allsvensk handbollsspelare var jag också djupt engagerad i Proletären FF. På tidningen började jag vid sedan av det kamerala att skriva om idrott och idrottspolitik.

– Efter mordet på Olof Palme stod det klart för Kommunisterna att motivet måste vara politiskt. Det fanns flera tänkbara grupperingar på högerkanten, inhemska så väl som internationella, som gärna såg Palme eliminerad.

– När först tv-journalisten Lars Krantz kände igen två civilklädda poliser som hoppade på en buss i mördarens flyktväg och sedan radiokollegorna Lars Borgnäs och Olle Hägg började lägga ihop vittnesmål kring mordet så växte bilden av att utredningen under ledning av Hans Holmér mest var snömos.

– Då engagerade jag mig i det som såg ut att vara ett polisspår och som nogsamt sopades under mattan av mordutredarna. Kommunisterna drev kravet att polisspåret ska utredas. Sanningen är att så inte har skett, vilket Leif GW Persson tydligt påvisar i sina böcker och i tv-filmen.

• I samband med tv-serien framträder prominenta personer som förre riksrevisorn Inga-Britt Ahlenius och kräver fortsatt utredning av Stay behind-rörelsen, en hemlig motståndsrörelse med nära band till Nato och CIA. Thage G Petterson, före detta socialdemokratiskt statsråd och talman i riksdagen, ser mordet som en varböld och han hoppas att polisspåret ska utredas ordentligt.

– Visst är det jättebra att de kommit in på samma linje som vi fört i årtionden. Ahlenius kan ha mycket rätt i att det finns en djup konspiration. Saken är ju att Palme normaliserade förbindelserna med Sovjet och drev frågan om en atomvapenfri zon i Norden vilket gick på tvärs med USA:s och Stay behinds intressen.

– Men man måste ändå fortsätta att utreda vem eller vilka som utfört dådet. Här pekar tv-serien indirekt på poliser.

• Men GW Persson skiljer sig från den bild du drivit i Proletären, att mordet är en komplott där kärnan i gruppen utgörs av högerextrema poliser i Norrmalmspolisens piketstyrka.

– Han höjer ribban och visst kan man göra det. Jag utesluter inte att de som rycker i trådarna till konspirationen finns högre upp, i Säpo eller i Stay Behind med kopplingar till CIA eller hos någon annan.

– Men jag håller inte med dem som säger att polisspåret inte behöver utredas. Här finns många trådar att dra i. Jag är pensionerad från Proletären men fortsätter att nysta i Palmespåret och jag ska faktiskt snart träffa den nya spaningsledningen. Detta tänker jag återkomma till i Proletären framöver.

• Vilken roll spelar Kommunistiska Partiet i frågan om det olösta mordet på Sveriges statsminister?

– Vi har tillfört ett politiskt perspektiv. Såväl vad gäller orsaken till mordet som varför mordutredningen havererat. Det finns flera starka krafter i svensk samhällstopp och politik som av skilda skäl inte vill ha fram en obekväm sanning.

– Vi har hållit liv i frågan alltsedan slutet av 1980-talet då jag turnerade land och rike runt på möten kring kravet att polisspåret måste utredas. Frågan lever och var så säker på att den kommer att leva vidare till dess att mördaren avslöjas.