Hoppa till huvudinnehåll
Av

Demonstration för vården i Trelleborg

Efter initiativ från personalen på Trelleborgs Lasarettet kallades det till demonstration förra tisdagen. Region Skåne vill spara pengar genom att stänga akuten nattetid och dra in på de nyöppnade intensivvårdskrävande platserna.


Det är lika galet som vanligt när det gäller den skånska sjukvården. Överbeläggningar och kaos råder ganska generellt i regionen, som i Helsingborg. Men även på andra orter råder titt som tätt så kallat stabsläge, vilket innebär att personalen inte får gå hem förrän krissituationen är löst.

Ett hundratal människor deltog i demonstrationen mot nedskärningarna och för bevarandet av ett helt sjukhus i Trelleborg. Kallelsen hade gått ut via Facebook.

På manifestationen tog den medicinskt ansvariga överläkaren på sjukhuset, Bitte Goldman, medicinskt ansvar genom att tala om varför förslaget ska kastas i papperskorgen illa kvickt. Med tydlighet förklarade Goldman vad som är möjligt idag och vad som kommer bli omöjligt med detta förslag från regionen.

Budskapet är tydligt; människor kommer att dö. Om bemanningen på akuten tas bort nattetid kommer 2500 patienter att tvingas söka vård på annan ort, enligt Goldman. Och alla i Skåne vet att det inte finns plats på några andra sjukhus.

– Kommunistiska partiet tog upp frågan redan i förra valet som en av våra huvudfrågor, säger Dennis Andersson från Kommunistiska Partiet som deltog på manifestationen. Vi vill ha ett helt sjukhus och naturligtvis en akut som är öppen dygnets alla timmar. Kroppen är ju inte så funtad att den bara går sönder på arbetstid.

För Kommunisterna räcker det inte med att bara få behålla akuten och intensivvårdsplatserna. Sanningen är att akuten bara är öppen för ambulanser, inte för den som skadar sig och tar sig till akuten på egen hand. Likaså har utryckningstiden för de få ambulanserna ökat för att spara pengar.

– När vi drev frågan om ett helt sjukhus i valet för fyra år sedan var vi kritiska till den specialisering som genomdrivits i Skåne där olika kroppsdelar opereras på olika sjukhus, säger Dennis Andersson. Detta är vi fortfarande emot. Vi vill inte att man ska bussas runt för att få vård, utan vården ska finnas där man bor.
Proletären, Trelleborg
Fakta

Demonstration för vården i Trelleborg

[[nid: view_mode=inlinenode]]