Hoppa till huvudinnehåll
Av

Muller mjölkar Saab på miljoner

Victor Muller har fört över miljontals kronor från Saab till andra bolag som han äger, samtidigt som arbetarna har bestulits på sin semester och inte fått lön på utsatt tid.


Det krisdrabbade Saab gjorde förra året en förlust på tre miljarder kronor. Samtidigt har ägaren, vd:n och styrelseordföranden Victor Muller plockat ut tiotals miljoner kronor ur företaget, som betalats ut i arvoden och bonus till Mullers övriga bolag.

Det är en uppmärksam journalist på Dagens Industri som uppmärksammat en post med rubriken ”transaktioner till närstående” i Saabs årsredovisning. Av den framgår att 40 miljoner kronor utbetalats till Spyker Cars styrelse, det bolag som köpte Saab och som numera heter Swedish Automobile. Styrelsen består av två personer, förutom Victor Muller själv.

Enligt Saabs informationschef Erik Geers är det ersättning för att Spykers styrelse nästan uteslutande jobbat med Saab, och inte den egna sportbilstillverkningen. Erik Geers upprörs över att journalister har mage att ställa kritiska frågor om att företaget öser miljoner över ägarna samtidigt som arbetarna inte får sina löner. Till Dagens Industri säger han att media inte ska gräva i bonusar ”till folk som har jobbat dag och natt för att säkerställa Saabs överlevnad”.

Dit räknas tydligen inte de arbetare och tjänstemän i Trollhättan som i flera års tid levt i ovisshet om jobben och framtiden.

Det finns ytterligare en anmärkningsvärd post i årsredovisningen. Victor Muller har plockat ut 4 miljoner kronor till sitt eget bolag Latin American Tug Holding. Säg den som vet vad det företaget bedriver för verksamhet, Saabs informationschef vet det i alla fall inte.

2010 fick Muller dessutom 9,6 miljoner kronor i ersättning och bonus från Spykers styrelse. Kommer de pengarna från de 40 miljoner som Spyker fått från Saab? Sist men inte minst finns det också ett avtal som garanterar Muller en årlig ersättning på 5,4 miljoner kronor från Saab. Saab-affären har verkligen inte varit någon förlustaffär för honom.

Enligt informationschefen Erik Geers är ersättningarna rimliga, underförstått att vanliga döda inte riktigt förstår storheten i Mullers gärning.

– Det är en prestationsbaserad bonus. Han gör ett utomordentligt jobb för att rädda Saab. Det är inte bara kopplat till resultatet, utan består av olika komponenter. Det handlar till exempel om att fullfölja komplicerade processer, bygga nätverk och säkerställa arbetet med partners.

Nog lyckas Victor Muller med den ena prestationen efter den andra, som att sälja bilar som inte finns. Men nog sticker det i ögonen att skojaren Muller belönas med miljontals kronor samtidigt som fabriken i Trollhättan står stilla och arbetarna berövas sin semester och tvingas arbeta gratis på lördagar om tillverkningen kommer igång.

Och visst har Muller lagt många timmar på att åka jorden runt och konstruerat den ena fantasifulla affärsuppgörelsen efter den andra för att ”rädda Saab”, uppgörelser som sedan fallit som korthus. Men det har inte hindrat honom från att lägga tid på att köpa ett lyxhus på Mallorca och hinna med att åka en tur med sin 20-miljoners-yacht Highlander, samtidigt som arbetarna på Saab utlämnades åt nådegåvor från kommunen och lån från banken när det fattades pengar till löner.

Extra anmärkningsvärt är att det inte tycks finnas något styrelsebeslut om de frikostiga ersättningarna till Victor Muller och hans bolag. Anette Hellgren, ordförande för Unionen på Saab, säger till Dagens Industri att hon inte känner till något sådant beslut. Och hon borde veta eftersom hon satt i företagsstyrelsen fram till för bara några veckor sedan, då hon och IF Metall-klubbens ordförande Håkan Skött var sista ordinarie ledamöter att avsäga sig sina uppdrag.