Pensionseliten: Miljoner till direktörer, toppolitiker och fackpampar
AMF-skandalen är bara ett blad i den svenska maktelitens svarta kassabok av roffade miljonförmåner. Pengamässigt värst är förstås kapitalisterna. Men ur arbetarperspektiv är LO-pamparnas elitfasoner än allvarligare.
Svensk maktelit uppmanar löntagare att arbeta tills de är 65 år och helst längre. Själv går de vid 55 års ålder. Somliga hoppar av i förtid med en god pension i näven, medan andra tingas slita hårt in i det sista för att få pension som inte ger mer än halva lönen.
AMF-chefen Christer Elmehagen fick en pension på 62 miljoner kronor och en lön på motsvarande 42 miljoner kronor av styrelsen för tio års ”arbete”, av ett kapital som är avsett för LO-medlemmar.
I landets alla styrelserum där liknade avtal klubbas igenom handlar det om att klia varandra på ryggen. Det gäller allt från löner och bonusar till optionpher och annat. Som direktör eller chef avgör man helt enkelt själv hur stor inkomsten av uppdraget ska vara.
Vanliga löntagare ska göra sitt bästa i minst 45 år, medan direktörer förses med gratifikationer för att gå på halvfart i 35 år. Halvmesyrer ska premieras, det är rentav ett samhällsfientligt system som framträder.
Det är av den anledningen som skandalerna duggar så tätt i denna samling av missanpassade. De kan inte skilja på ditt och mitt och har inga moraliska aspekter på sina gärningar, som exempelvis Percy Barnevik när han roffar åt sig ett pensions- och bonusavtal på 930 miljoner kronor år 2002.
ABB-kompanjonen Göran Lindahl nöjde sig med 530 miljoner kronor, men det spelar ingen roll. Det är kriminellt hur man än vrider och vänder på det. ABB-direktörerna är kanske värst, men säkert finns det fler lik i garderoben.
Men det är nog för att exemplifiera maktelitens asociala leverne. Vi har här ställt samman en bråkdel av de pensioner som direktörer och andra makthavare anser sig vara berättigade till på alla andras bekostnad.
KENT HALDEBO
Proletären nr 14, 2009
• Handelsbankens nuvarande vd Pär Boman har ett pensionsavtal som är värt minst 118 miljoner kronor, under förutsättning att han kan leva tills han blir 85 år. Bomans företrädare Arne Mårtensson avgick 2001 vid en ålder av 50 år för att han tycker om att segla och ville ägna sig åt det på heltid. Han fick behålla sin lön på 8,7 miljoner kronor tills han blev 55, som blev hans pensionsålder. Sedan fick han 75 procent av sin lön tills han blir 64 år och därefter 65 procent livet ut. Sammanlagt blir det 215 miljoner kronor.
• ABB-chefen Göran Lindahl fick ett pensionsavtal värt 530 miljoner kronor.
• Vattenfallschefen Lars Josefsson kan på samma frikostiga grunder leva gott på hela 62 miljoner kronor i pension när det är dags för hängmattan.
• EU-kommissionär Margot Wallström får 21 miljoner i pension när hon slutar. Först en fallskärm på fem miljoner kronor och sedan 1,2 miljoner kronor varje år i pension från och med 65 års ålder.
• Statsråd behöver bara arbeta i sex år för att kunna lyfta full pension. Svenska EU-parlamentarikerna har ett liknande system. Samtidigt kräver politikerna att vanliga löntagare ska arbeta minst till en ålder av 65 år.
• Höga statstjänstemän som generaldirektörer och landshövdingar kan lyfta pensioner som betalas ut innan de uppnått pensionsåldern och som tjänats in under väldigt kort tid, tolv år. På bilden Luftfartsverkets generaldirektör Lars Rekke samt Kustbevakningens generaldirektör Judith Melin.
• 2006 avslöjades det att Martin Ivert, vd i statliga gruvbolaget LKAB, hade ett pensionsavtal värt drygt 50 miljoner kronor.
• SEB:s vd Annika Falkengren har en förmånspension. Hon kan sluta vid 60 års ålder med 65 procent av lönen livet ut, vilket ger cirka 150 miljoner kronor om hon lever tills hon blir 85.
• Annika Falkengrens företrädare som vd på SEB, Lars Thunell har i dag ett liknade pensionsavtal som ger honom 115 miljoner kronor.
• Om en månad fyller Anitra Steen 60 år och då ska hon sluta som vd för Systembolaget. När hon går får hon hälften av sin månadslön på 223000 i pension livet ut, vilket innebär att hon kan kvittera ut 33,4 miljoner kronor.
• Före detta statsminister Göran Persson har sedan valförlusten år 2006 en fallskärm på 5580200 kronor att leva på. Efter att han fyllt 65 år garanteras han sedan minst 56000 kr/mån fram till sin död, vilket ger en nätt summa av 13,5 miljoner kronor. Det går alltså ingen nöd på paret Steen & Persson som tillsammans har 47 miljoner kronor att leva på till döddagar.
•När Kjell Aamot nu slutar som vd för mediebolaget Schibsteds, som bland annat äger Svenska Dagbladet och Aftonbladet får han full lön (3,7 miljoner kronor per år) till han fyller 62 år i september 2012. Dessutom får han även 25 miljoner kronor i förtidspension och pension samt ett optionphsavtal som är värt 6 miljoner kronor. Det blir totalt 44 miljoner kronor för att sluta i förtid.
• Förre detta SAF:s och Svenskt Näringslivs vd Göran Tunhammar har ett pensionsavtal på 50 miljoner kronor. Redan i dag får han ut 200000 kronor i månaden från SAF/SN, trots att han har en lön på 83000 kronor i månaden som landshövding i Skåne. ”Vi måste leva som vi lär”, sa Tunhammar på Svenskt Näringslivs stämma den 21 maj 2003. Göran Tunhammar är en av de i AMF:s styrelse som skrev på avtalet för Christer Elmehagen.
• ABB-chefen Percy Barnevik roffade åt sig ett pensions- och bonusavtal på 930 miljoner kronor år 2002.
• 2003 uppdagades det att Skandiachefen Lars-Eric Peterson hade fått ett liknande avtal som är värt 110 miljoner kronor.
• Telias Soneras vd Lars Nyberg kan sätta sprätt på 96 miljoner kronor om han väljer att pensionera sig vid 60 år och lever fram tills han blir 85 år.
• 1998 avslöjades det att avgående Ericssonchefen Lars Ramqvist hade ett pensionsavtal på motsvarande 115 miljoner kronor.