Hoppa till huvudinnehåll
Av

Motståndshandling i bild

I helgen invigdes på Röda Sten Konsthall i Göteborg examensutställningen för fotoeleverna vid Akademin Valand. En av utställarna är Elin Liljeblad vars projekt handlar om samhällets blick på unga tjejer.


Elin Liljeblads verk har titeln ”f-84” och består av foton på unga fotbollstjejer, men också av text och en video där hon själv trixar med en boll i en oändlig loop. Elin Liljeblad var själv fotbollsspelare när hon var yngre och hennes verk handlar till delar om att hon som vuxen möter sig själv som flicka.

– Det finns en särskild blick på unga tjejer i samhället som jag inte förstod då, säger hon till Proletären. Projektet är därför både personligt och feministiskt.

Elin Liljeblad säger att hon alltid har fotograferat mycket men att det dröjde innan hon förstod att det gick att jobba med foto på ett konstnärligt sätt. Efter en grundläggande konstnärlig utbildning i Göteborg där fokus låg på måleriet började hon 2008 fotolinjen på Kulturama i Stockholm.

– Tidigare hade jag förknippat foto med reklam, mode och familjealbum men nu fick jag lärare som höll på med konstfotografi.

2010 kom Elin Liljeblad in på Akademin Valand i Göteborg och sedan dess har hon egentligen arbetat med ett och samma projekt hela tiden. Hon har redan prisats för sina bilder och bland annat tilldelats Härryda kommuns kulturstipendium.

Hon understryker att ”f-84” inte är något dokumentärt projekt om fotbollstjejer, utan snarare syftar till att återskapa upplevelsen av att vara ung tjej.

– Jag hoppas att det politiska och feministiska finns där i min framställning. Mina bilder ska ses som en motståndshandling.

Efter tre år på Akademin Valand är det alltså dags för examen och Elin Liljeblad funderar nu på att läsa till bildlärare.

– Jag tror att det är viktigt med bilder och gestaltning, att det är ett bra sätt för unga att kanalisera tankar och förstå något av världen.

Akademin Valand vid Göteborgs universitet har Sveriges enda högskoleutbildning i fotografi. Examensutställningen på Röda Sten Konsthall pågår till och med 25 maj.