historia
Slott, museum och fornlämningar – här är listan på statens utförsäljningar 2025
Statens fastighetsverk (SFV) planerar att sälja ut 37 fastigheter till högstbjudande. Med på listan finns bland annat Göta Hovrätts fastighet, Tynnelsö slott och en gigantisk tomt på Solsidan, Stockholm.
Olsson från balladen har gått bort
Proggklassikern Balladen om Olsson handlar om en järnarbetare som fått nog och hotar en orättvis förman till livet. Verklighetens Olsson hette egentligen Curt Muskos, och gick i stillhet bort förra veckan. – Han har alltid varit min inspiration, säger barnbarnet Emil Eriksson till Proletären.
Kanadensaren som blev kinesisk revolutionär
I hemlandet Kanada är Norman Bethune en föregångare i den medicinska vetenskapen. I Kina är han en revolutionär hjälte. Proletärens Janne Bengtsson bjuder på julläsning om läkaren som med sitt teoretiska arbete lade grunden för ett väl fungerande kanadensiskt sjukvårdssystem, och som med sin praktik var en verksam del i den kinesiska revolutionens seger för 75 år sedan.
”Leve socialismen, leve ÖSK!”
Det märkliga, eller kanske det självklara, var att det började gå politik i var man stod, vilket läger man stödde. ÖSK-familjen var utan tvekan mer vänster, medan de som stödde hockeyn var mer höger.
Med solidariteten som ledstjärna i 50 år
– Vi har alltid försökt förena idrott, kultur och solidaritet. Många röster i boken vittnar om hur klubben jobbat… och ofta lyckats, berättar Proletären FF:s Bengt Frejd, som varit drivande i arbetet med föreningens nyutgivna historiebok.
Kortedala blir med monument
Kortedala får ett ”monument” som bland annat lyfter fram de många arbetskraftsinvandrare som bott och bor i den klassiska Göteborgsförorten. Proletären har träffat konstnären Meira Ahmemulic, själv barn till arbetskraftsinvandrare från forna Jugoslavien.
50 år efter Arafats tal i FN – dags för en rättvis fred
Palestinska PLO:s dåvarande ledare Yassir Arafat möttes av massiva applåder när han den 13 november 1974 talade i FN – som förste representant för Palestina.
The Rumble in the Jungle
Det var matchen som fångade en hel idrottsvärld när den utkämpades i ringen på 20:e Maj-stadion i Kinshasa, Zaire. Den 30 oktober är det 50 år sedan matchen om VM-titeln i tungvikt mellan Muhammad Ali och George Foreman. Proletärens Janne Bengtsson skriver om The Rumble in the Jungle, boxningsmatchen som gått till historien som ett av 1900-talets största idrottsevenemang, alla kategorier.
Girighet sänkte Estonia
I dagarna är det 30 år sedan passagerarfärjan Estonia sjönk och närmare tusen människor drunknade i Östersjöns kalla vatten, den genom tiderna största fartygskatastrofen i nordiska vatten i fredstid. Lars Rothelius, då nyanställd reporter på Proletären, berättar om katastrofen som blivit något av ett oavslutat nationellt trauma i Sverige – och där något straffrättsligt ansvar fortfarande inte är utkrävt.
Frihetskampen tvingade Portugal på knä
Den 12 september är det 100 år sedan revolutionären Amílcar Cabral föddes. Cabral var generalsekreterare för det Afrikanska Partiet för Självständighet åt Guinea och Kap Verde (PAIGC) och spelade en avgörande roll i de koloniala självständighetskrigen mot Portugal. Han kom att bli en av Afrikas mest framgångsrika frihetskämpar som genom gerillakrigföringen tvingade det portugisiska imperiet på knä. För Proletären skriver Max Popovski om en av de stora afrikanska befrielsekämparna.
”Dagens SVT vågar inte ta i”
Dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson har plöjt igenom tre årtionden av arkivmaterial för att se hur SVT skildrat den så kallade konflikten mellan Israel och Palestina.
Goodbye Lenin(museet)
Leninmuseet i finska Tammerfors, troligtvis det sista av sitt slag i ”väst”, stänger snart för gott. Författaren och illustratören Elin Hägg har besökt den kontroversiella institutionen.
Stöd Proletären!
Den nya mediestödslagen innebär att Proletären blir utan mediestöd. Tycker du att en revolutionär arbetartidning behövs? Ta då en prenumeration och stöd oss på andra sätt – skänk en gåva genom Swishnummer 123 465 04 46.