Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesredaktör

Motståndet mot TTIP växer efter ny läcka

Frihandelsavtalet TTIP mellan USA och EU har stött ordentligt på grund efter att mer än 200 sidor ur förhandlingsprotokollen läckts till Greenpeace. Det stora folkliga motståndet i Tyskland och Frankrike avspeglas nu ända upp på ministernivå.


Förra veckan läcktes 248 sidor dokument ur TTIP-förhandlingarna mellan USA och EU till miljöorganisationen Greenpeace. Dokumenten visar hur långt ifrån varann de båda parterna står och hur USA trycker på för att lätta upp europeiska miljölagar.

Läckan följer på flera stora demonstrationer mot avtalet. I tyska Hannover demonstrerade uppemot 90 000 personer när USA:s president Barack Obama var där för att tillsammans med förbundskansler Angela Merkel göra reklam för TTIP.

Obama hoppas kunna slutföra förhandlingarna med EU innan hans tid som president är över, något som verkar mindre och mindre troligt för varje vecka. Merkel är allierad med Obama vad gäller TTIP men motstånd mot avtalet hörs nu även på hög politisk nivå i Tyskland och Frankrike.

Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt kritiserade i veckan USA:s inställning i förhandlingarna och Frankrikes president Françoise Hollande gick efter läckan ut och sa att Frankrike kommer att underkänna avtalet som det ser ut nu.

Man kan gissa att det är Hollandes låga opinionssiffror som får honom att kritisera det impopulära TTIP, och samma misstanke går att hysa om de tyska socialdemokraterna.

Tysklands vice förbundskansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel, har gått ut och sagt att avtalet riskeras om inte USA ändrar sin attityd i förhandlingarna. SPD ligger på historiskt låga 21 procent i de senaste opinionsundersökningarna inför valet nästa år, och enligt en ny undersökning av de offentliga radiostationernas organisation ARD är 70 procent av tyskarna motståndare till TTIP.

I Sverige är det till skillnad
från i Tyskland och Fran-krike nästan helt tyst om TTIP, och LO delar sin i grunden positiva syn på avtalet med Svenskt Näringsliv.

Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström är ansvarig för förhandlingarna mellan EU och USA och har på sin blogg beskrivit reaktionerna på de läckta dokumenten som en storm i ett vattenglas. Frihandelsfundamentalisten Malmström kan kalla det vad hon vill, men faktum är att hon äntligen arbetar i motvind i sin iver att få igenom avtalet.

Greenpeace har fokuserat på hoten mot miljö- och konsumentskydd i sina kommentarer på de läckta dokumenten. Ett annat kapitel i förhandlingarna där EU och USA står långt ifrån varandra är det om offentliga upphandlingar.

Som så ofta förespråkar USA avreglering i andra länder, så att US-amerikanska bolag kan vara med och konkurrera ”på lika villkor”, men vet själva att skydda sina företag. EU vill att europeiska företag ska kunna vara med i offentliga upphandlingar i USA vilket ”Buy American”-lagen förhindrar.

Miljörörelsen varnar också för att genmodifierade grödor och hormonbehandlat kött från USA kommer att kunna importeras till Europa om TTIP blir verklighet, vilket är förbjudet idag.

Inte minst visar de läckta dokumenten hur framtida miljö- och konsumentregleringar näst intill skulle omöjliggöras om USA:s förslag till lagstiftingsprocedur blir verklighet. Varje ny reglering måste då analyseras och motiveras in absurdum innan den blir verklighet, allt för att försvåra lagstifting som skyddar konsumenten.

Det har också kommit fram
i dokumenten hur stort inflytande industrins lobbyister redan har i förhandlingarna. Skulle TTIP bli verklighet kommer storföretagen att bakom lyckta dörrar kunna stämma stater för uteblivna vinster, om nationell lagstiftning står i vägen för bolagens profiter.

I Rom demonstrerade förra helgen tiotusentals på gatorna mot TTIP. Det är fortfarande kusligt tyst i Sverige om avtalet som i USA kallas för ett ekonomiskt Nato. Förhoppningsvis förbyts tystnaden snart i högljudda protester även här.