Hoppa till huvudinnehåll
Av
Busschaufför

”Det är högern som står för våldet i Venezuela”

De etablerade mediernas lögner om utvecklingen i Venezuela når nya höjder. Det är som om allt är tillåtet i drevet mot den lagliga socialistiska regeringen och president Nicolás Maduro. Proletären har talat med José Cheo Sánchez från Venezuela för en lägesrapport om demonstrationerna och det eskalerande våldet.


Sveriges Radios korrespondent i Latinamerika Lotten Collin ger en förvirrad och osann bild av den politiska situationen och av demonstrationerna i Venezuela. Oppositionen höjs till skyarna som de sanna demokraterna med massorna på deras sida. De regeringsvänliga demonstrationerna nämns inte alls eller framställs som obetydliga. Collins rapportering är inget annat än en partsinlaga till stöd för miljardärerna i Venezuelas opposition och deras uppbackare i USA.

José Cheo Sánchez från Venezuela är bosatt i Uppsala. Efter att i sin ungdom ha varit politisk aktiv mot högerregeringarna i Venezuela kom han till Sverige som politisk flykting. Han är engagerad i kampen för demokrati, folkmakt och socialism i Venezuela där han har familj, vänner och kamrater som han har tät kontakt med.
 
• Medierna rapporterar att oppositionen har mobiliserat stora protester. Har stödet för Venezuelas president Maduro minskat?
– Bilden av högeroppositionens stora demonstrationer är inte riktigt sann. Det är i dagarna 15 år sedan högern försökte avsätta förre presidenten Hugo Chávez. I april 2002 genomfördes försöket till statskupp, kidnappningen av Chávez och sabotaget i oljeproduktionen som nästan förde Venezuela till bankrutt. Då fick oppositionen många med sig i stora demonstrationer. Landet var delat men Chávez hade majoriteten med sig. Så var det under många år.

– Förra hösten var oppositionens demonstrationer åter stora och högern hade vunnit majoritet i parlamentet. Men efter att regeringen visat att varubristen i landet är orsakad av oppositionen har deras demonstrationer inte varit så stora som de själva och medier i väst säger. Men de har blivit våldsamma, vilket går hem i medierna.
 
• Varför har det varit så mycket våld i Venezuela under den senaste veckan?
– Oppositionen har gått över till att betala kriminella och provokatörer som attackerar regeringsbyggnader med bensinbomber och stenar, slår ner journalister och ger sig på obeväpnade poliser. Det är uppenbart att de vill ha martyrer att visa världen. Ett antal människor har dödats i samband med oppositionens demonstrationer och upplopp, men inte av demonstrationspolisen. En person dödades av en trafikpolis, en annan av en ordningsvakt. Både trafikpolisen och vakten är häktade i väntan på förundersökning och åtal.

– Andra dödsoffer är en soldat i nationalgardet som sköts av en krypskytt. En kvinna dödades i närheten av en demonstration för regeringen efter att hon fått en vattenflaska i huvudet. En ung man sköts i huvudet när han på vägen till fotbollsträningen passerade oppositionens demonstration. En ung kvinna sköts ihjäl på långt håll men polisen kunde gripa mördaren.

– Inga av dessa dödades av polisen som bevakar demonstrationerna. I Venezuela har polisen inte rätt att använda vapen mot folket. Visste du att de som bevakar demonstrationer är obeväpnade?
 
• Vad hände den 19 april när både regering och opposition kallat till demonstrationer?
– Demonstrationen för regeringen och president Maduro var mycket större än oppositionens protest. Framför presidentpalatset i Caracas, som oppositionen hotade att inta med våld, samlades ett folkhav till revolutionens försvar.

– Demonstrationer för Maduro genomfördes inte bara i huvudstaden utan över hela landet i små och stora städer. Men det rapporterar inte västmedier. Oppositionens demonstration den 19 april var inte så stor som medier och Lotten Collin gjort den.
 
• Varför blev situationen så våldsam?
– Oppositionen följde inte den demonstrationsväg som de hade fått polistillstånd för och försökte gå till områden där regeringsanhängarna demonstrerade. Högern vill ha direkt konfrontation med våld, tumult, sårade, döda och kaos för att visa upp i väst. De skickade fram ungdomar med bensinbomber, stenar och påkar att ge sig på poliser som bevakade demonstrationerna. Dessa bilder sprids i väst och framställs som om det är polisen som ger sig på oppositionen. Men egentligen är det poliser som hindrar oppositionella att attackera regeringens demonstration.

– Men våldet slutade inte här. Har man betalt kriminella kan vad som helst hända. Affärer plundrades och två butiksägare dödades. Åtta plundrare som försökte ta sig in i ett bageri dog när de fick ström i sig. Samma natt utsattes ett barnsjukhus med femtio nyfödda barn av en attack med stenar och bensinbomber. Polisen gick till motattack, men sjukhuset fick utrymmas och barnen och mammorna flyttas till ett annat sjukhus. Allt detta är oppositionens verk.
 
• Europeiska medier rapporterar mycket om brist på matvaror som en orsak till missnöjet i Venezuela.
– Situationen är svår för ett land som måste importera nästan all mat och en regering som varken äger eller kontrollerar varuproduktionen eller distributionen. Jämför med Sverige. Här har vi samma problem. Sverige importerar mycket av den mat som behövs. Vad skulle hända om kapitalisterna beslutade att sabotera importen, produktionen och distributionen av mat?

– Det är vad som händer i Venezuela. Regeringen har hittat varulager med undangömda matprodukter. Därför blir det köer och missnöje. Mat till rabatterade priser säljs i statliga affärer, men den räcker inte.

• Varför har inte regeringen löst frågan om matförsörjningen under alla år vid makten?
– Det är mycket som revolutionen inte har hunnit med. Men det är klart att frågan om mat är viktig, regeringen borde ha löst den. Det är inte lätt. Man måste skapa nya vägar för inköp, produktion och distribution till hela landet. Men det måste göras.

– Som det är nu använder oppositionen bristen på mat för att underblåsa missnöje med regeringen. De satsar på att folket inte ska orka stå emot i längden. Att skapa hunger är en del i oppositionens tredelade attack mot regeringen. De andra två är mediekampanjen, oppositionen äger 90 procent av medierna i Venezuela, och att de börjat beväpna sig.
 
• Hur har högern använt den majoritet i parlament som de vann i december 2015?
– De har ändrat lagar och utfärdat amnestier för dömda fångar, allt för att slå mot regeringen. Högern har släppt sina egna dömda politiker och kriminella och knarklangare fria. De beslutade också att återinsätta tre parlamentsledamöter från Amazonas vars mandat ogiltigförklarats av högsta domstolen på grund av valfusk.

– Att ogiltigförklara eller gå emot högsta domstolens beslut är mot Venezuelas grundlag. Parlamentet har på så sätt ställt sig utanför lagen. Högsta domstolen har förklarat att parlamentet saknar rätt att stifta nya lagar så länge det inte följer domstolens bestämmelser. Men det har inte hindrat oppositionen. Dess nästa steg var att försöka byta ut domarna i högsta domstolen i strid med grundlagen.

– Det här kan te sig märkligt för en svensk publik. Men så agerar USA:s marionetter i Venezuela.
 
• Hur är det med högerns internationella agerande?
– Högerns ledande parlamentariker har offentligt agerat mot Venezuelas regering i internationella organisationer som EU, OAS och förstås i samtal med USA:s regering. De har offentligt uppmanat till kamp mot Venezuelas regering, vilket enligt grundlagen är olagligt för valda parlamentariker. För högern gäller inga lagar.
 
• Du har sagt att varje 11 april har sin 13 april. Vad menar du med det?
– Det var så 2002. Högerns statskuppsförsök 11 april 2002 slutade två dagar senare när folket återtog initiativet. Det är vad som händer nu. Regeringen mobiliserar till en offensiv mot de som gömmer maten. Regeringen måste fortsätta att visa att det är kapitalet som skapar tomma mataffärer. Regeringens eget distributionssystem, CLAP, där matvaror och andra konsumtionsvaror säljs till låga priser, måste utvecklas och byggas upp över hela landet i samarbete med folkmaktens organisationer.

– Regeringen måste ta ifrån kapitalisterna kontrollen över matimporten, produktionen och distributionen. Det har varit för mycket rädsla för vad som kommer att sägas utanför Venezuela om man gör så. Rädsla för att pekas ut som en regering som inte respekterar de mänskliga rättigheterna. Det måste bli slut på rädslan nu.
 
• Oppositionen kallar till nya demonstrationer trots att regeringen manar till dialog och samtal för en fredslösning. Vilken väg vill folket gå?
– Det venezuelanska folket vill ha fred i landet och gott om mat i affärerna. Oppositionen vill ha fortsatt våld mot regeringen och statskupp. De mobiliserar allt de kan med hjälp av de lögner som deras medier sprider i Venezuela och omvärlden.

– Högern har mycket pengar. Några av dem som polisen grep som kastade bensinbomber och stenar berättade i förhör att de hade fått bra betalt för att göra så. Pengarna kom från ungdomsförbunden till de två största oppositionspartierna, Primero Justicia (Rättvisa först) och Voluntad Popular (Folkviljan).

• Vad tycker du Venezuelas styrande bör göra nu?
– Regeringen har varit för mild. I vilket annat land som helst skulle våldsmakarna sättas i fängelse och de partier som uppmanar och betalar för våldet förklaras illegala.