Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Sluta bomba Jemen!

Så har ännu ett angreppskrig inletts i Mellanöstern. Denna gång är det en koalition ledd av kungadiktaturen Saudiarabien som bombar Jemen och dess folk.


Under gårdagen tog det saudiska flygvapnet kontroll över Jemens luftrum. Attacker har skett mot den av Huthirebellerna kontrollerade huvudstaden Sanaa, vilket orsakat många dödsoffer och stor förödelse.

Nio andra diktaturer i regionen, från Marocko i väster till Förenade Arabemiraten i öster, deltar i det militära angreppet. Också USA bidrar till bombningarna med logistiskt stöd och underrättelseinformation.

Saudiarabiens ambassadör i Washington bekräftade på torsdagskvällen att operationen diskuterats och godkänts av Obamaadministrationen.

Saudierna försöker måla upp en bild av att bombningarna är en humanitär insats för att rädda det jemenitiska folket.

Faisal J Abbas, chefredaktör för den i Saudiarabien baserade satellitkanalen al-Arabiya, uttrycker detta tydligt i en kommentar. Efter att ha förklarat att Huthirebellerna stöds av Iran, ”världens största terroristregim” skriver han på kanalens webbsida:

”… man måste komma ihåg att Saudiarabien och dess allierade genomför detta krig i mänsklighetens och civilisationens namn och på hela världens vägnar.”

Men det som nu drabbar Jemen är lika mycket ett kriminellt angrepp som när Saudiarabien invaderade grannlandet Bahrain 2011, eller när Gulfstaterna och Nato samma år anföll Libyen.

Resultatet av kriget mot Jemen riskerar att bli lika illa som det mot Libyen.

Det går inte att bomba bort jemeniternas missnöje med förtryck och fattigdom, vilket är en viktig orsak till Huthirebellernas framgångar.

Det går inte att bomba fram en lösning på de komplicerade motsättningar som ligger bakom konflikten i Jemen. Och det kan definitivt inte göras av utländska makter vars skäl till ingripandet är att gynna egna politiska och ekonomiska intressen.

Detta krig kommer snarast att elda under kaoset och splittringen i det fattiga landet.

En längre bakgrundsartikel om Jemen, och om Saudiarabiens och USA:s intressen i landet, hittar du här:
DÄRFÖR ÄR KONTROLLEN AV JEMEN VIKTIG