Hoppa till huvudinnehåll

Trump, Charlottesville och USA-stödda extremistiska våldsverkare

En antirasist dödas av en nazist i Charlottesville. Med undantag av Trump talar etablissemanget i USA om ett terrordåd. Men de är själva medskyldiga. Rörelsen bakom Trump har stärkt de öppna rasisterna, och USA har länge stött extrema våldsverkare världen över.


Heather Heyer, 32 år, dödades den 12 augusti i Charlottesville i delstaten Virginia. Ytterligare ett tjugotal skadades i attacken.

Heather Heyer deltog tillsammans med tusentals antirasister och vänsteraktivister i en protest mot de 500 högerextremister som samlats till ett möte. Bland dem fanns nazister, Ku Klux Klan-anhängare och andra förespråkare av vit överhöghet.

Plötsligt körde en bil rakt in i den antirasistiska demonstrationen och dödade Heather Heyer. Föraren var James A Fields Jr, exmilitär och nazistsympatisör.

Attacken har rört upp känslorna bland många amerikaner, inte minst landets minoriteter. Vänsterorganisationer, antirasister och fackföreningar har svarat med att kalla till solidaritetsmanifestationer i New York, Wash-ington, Los Angeles, Seattle, Atlanta och många andra städer.

Vreden riktas inte bara mot rasism och nazism utan mot Trump och den så kallade alternativa höger som burit fram honom till makten. Mot de rasistiska utspelen mot mexikaner och den politik som pekat ut medborgare från sju muslimska stater som potentiella terrorister.

”Hans presidentskap har uppmuntrat krafter som vita nationalister, nynazister och KKK. De som protesterade i Charlottesville gjorde rätt i att motsätta sig dem, och alla som älskar fred, frihet och jämlikhet måste fortsätta att motsätta sig denna rasistiska och reaktionära rörelse med alla medel som är möjliga och nödvändiga”, skrev marxist-lenistiska Freedom Road Socialist Organisation (FRSO) i ett uttalande samma dag som attacken skedde.

Vreden mot Trump förstärktes av att han efter dådet i Charlottesville fördömde ”denna flagranta uppvisning av hat, trångsynthet och våld på många sidor.” Som om det skulle vara både den nazistiske förövarens och offrens fel att den förstnämnde med berått mod kör sin bil rakt in i folkmassan.

Efter att Trump därefter korrigerat sig och riktat udden mot nazisterna gjorde han på tisdagen ett nytt utfall mot den påstådda våldsvänstern och talade om att båda sidor var skyldiga.

Att andra i hans administration stämplat attacken som ett terroristdåd förändrar inget i grunden.

De är medskyldiga.

Skulden omfattar inte bara Trump och ”alt-högern”. Hela det politiska och mediala etablissemanget i USA som nu kraftfullt fördömer hatet och rasismen har långt innan Trump blev president stött liknande extremistiska våldsverkare som James A Fields Jr.

Det har de gjort i Venezuela, där extremhögern efter den misslyckade kuppen 2002 använt dödligt våld, ibland med rasistiska förtecken, som ett medel för politisk förändring.

Det har de gjort i Ukraina, där USA backade upp den statskupp som förde fascister och nazister till höga maktpositioner. Massakern i Fackföreningarnas hus i maj 2014 är det hittills enskilt värsta vansinnesdådet av dessa högerextrema våldsverkare.

Det har de gjort i Syrien, där CIA:s och Pentagons stöd hamnat hos religiösa extremister. Hur många syrier har inte fallit offer när ”moderata rebeller” sprängt bilar i folksamlingar på torg eller busstationer? Fast när Damaskus, Homs eller Aleppo drabbats har offren varit tiofalt eller hundrafalt fler än i Charlottesville.

Terrorism på hemmaplan, som dödar amerikaner, det är fruktansvärt till och med när det drabbar antirasistiska demonstranter. Att hävda något annat är omöjligt för det politiska etablissemanget i USA – med undantag för presidenten själv.

Terrorism i Venezuela, Ukraina och Syrien är en annan sak.

Bakom detta synsätt finns en djupt rotad rasistisk människosyn. En rasism som används för att legitimera den imperialistiska supermaktens utsugning av och anfallskrig mot andra länder. En rasism som är nödvändig för att legitimera USA:s rätt att sätta sig över andra stater och folk.

En rasism som på samma gång ger råg i ryggen åt nazister och andra terroristiska grupper som är på frammarsch i USA.

Efter Charlottesville och Trumps senaste uttalanden känner de sig än mer stärkta. Nya högerextrema samlingar förbereds nu runt om i USA.