Hoppa till huvudinnehåll

Amineh Kakabaveh: "Det finns ingen plats i Vänsterpartiet för de som höjer rösten"

– Så fort du utmanar partiledningen blir du ett hot, säger riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som i onsdags föreslogs för uteslutning ur Vänsterpartiet.

Amineh Kakabaveh
Jenny Tedjeza/Proletären

På en presskonferens i onsdags meddelade Vänsterpartiets partisekreterare Aron Etzler att partiets verkställande utskott föreslår rikdagsledamoten Amineh Kakabaveh för uteslutning. Enligt Etzler är grunden till detta bland annat att hon har spridit ”fake news” och vägrat betala Vänsterpartiets särskilda partiskatt. 

En del menar att det ligger mer bakom beslutet. Amineh Kakabaveh är nämligen en kontroversiell figur i vänsterkretsar.

Hon har gjort sig känd för sitt envetna arbete i frågor som rör hedersförtryck och integration. Samtidigt har hon kritiserat sitt parti för att det vägrat ta dessa frågor på allvar.

Men det är inte bara av den anledningen hon kommit på dålig fot med sin partiledning.

2016 delade hon ett satirklipp från en högerextrem organisation på Facebook, som framställer somaliska invandrare i dålig dager. Kakabaveh hävdade att hon trodde att filmen var från SVT eftersom deras logga var inklippt. Hon bad om ursäkt och tog bort klippet efter 23 minuter.

För detta tillrättavisades hon av partiledningen.

2018 ville partiets valberedning i Storstockholm peta Kakabaveh från riksdagslistan. Hon röstades dock tillbaka av medlemmarna. 

Trots att hon sedan länge varit i konflikt med partiledningen kom onsdagens besked som en blixt från klar himmel. Hon hade inte hört från partiledningen på ett år.

– Trots att jag har har hört av mig, skrivit till dem, både före och efter valet och efter att de gått ut med att de inte har förtroende för mig, säger Amineh Kakabaveh till Proletären.

Hade du inte på känn att det var ett sådant ärende på gång?

– Nej. Men egentligen hade jag redan gått ur partiet. Den 23 augusti medverkade jag i Min sanning på SVT. Där kritiserar jag ledningen och säger att jag vill lämna partiet. Eller snarare att det är de som lämnat mig. Och sina ideal. 

– Sen fick jag reda på att Etzler ringde till Min sannings redaktion för att ta reda på när det skulle sändas. Så de var väl illa tvungna. De satte igång hela sitt maskineri för att hinna före.

hävdade att hon trodde att filmen var från SVT eftersom deras logga var inklippt. Hon bad om ursäkt och tog bort klippet efter 23 minuter.

För detta tillrättavisades hon av partiledningen.

2018 ville partiets valberedning i Storstockholm peta Kakabaveh från riksdagslistan. Hon röstades dock tillbaka av medlemmarna. 

Hur ser du på anklagelserna om att du har kört ditt eget race?

– Det finns ingen plats för dem som höjer rösten i det partiet. Varenda gång jag gör något, skriver en interpellation eller uttalar mig i en fråga vill de utöva kontroll över mig. De uppmanade partianställda att inte hjälpa mig.

– För så fort du utmanar dem blir du ett hot. Och då blir det utfrysning och mobbning, alla härskartekniker finns i den riksdagsgruppen. Förr fanns några rakryggade äldre marxister med, men alla är utrensade nu. Mig fick de inte för jag hade starkt stöd bland vänsterpartister i Stockholm.

Finns det en ängslighet inom Vänsterpartiet för att tala om hedersrelaterade frågor?

– Ja absolut. Vi har en ledning som inte vill att någon ska prata om det. Och kolla bara vilka som gillar att jag utesluts. Vänsterpartiet är inte ett vänsterparti för invandrarkvinnor och socialister. Det är ett parti för karriärister och identitetspolitiker. Ledningen har med åren blivit allt mer intolerant och partiet är nu toppstyrt.

– Det finns en beröringsskräck. Man orkar inte stå för något i dessa frågor, man är rädd för att bli befattad med andra krafter. 

– Men anpassar man sig efter strömmen så tillåter man bara rasismen att växa. Att bekämpa rasism är att stå upp rakryggat mot alla förtryck.

Amineh Kakabaveh har tidigare uttalat sig kritiskt mot slöjor på barn. Hon ser slöjan som ett uttryck för sexualiseringen av flickors kroppar och ett religiöst påbud. 

I en debattartikel i Expressen skriver Amineh Kakabaveh att partiets verksamhetsutskott anser hennes position i frågan vara ”extrem”. 

–  De säger att det är rasistiskt, när jag själv som trettonåring slängde av mig slöjan och de påbuden. Barn tillåts inte ha någon vilja i den kulturen. Förra veckan var jag i västra Sverige och träffade flera muslimska ungdomar på ett läger som berättade att de inte vågar äta det de vill, eller klä sig hur de vill. Ofta var det så att det inte ens var på grund av deras deras föräldrar, utan för moralpoliser som spanar. Jag blev inte förvånad, men förbannad för att ingen står upp för de är ungdomarna.

Sociala medier har fyllts av reaktioner på uteslutningen. Många visar sitt stöd, men en del, också bland hennes forna partikamrater, uttrycker skadeglädje. Amineh Kakabaveh är van vid att vara en måltavla. Hon berättar att hon bland annat blivit kallad rasist och ”husblatte” av ledamöter i partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– Men det är också många vänsteranhängare som hör av sig och stödjer mig och kampen. 

Vad händer härnäst?

– Jag kommer att förvalta förtroendet jag fått från väljarna och jag kan tänka mig att komma tillbaka till partiet om de ber om ursäkt, ger mig samma möjligheter och villkor som alla andra och visar att de tar frågorna jag jobbar för på allvar, genom att till exempel göra en handlingsplan och inrätta en uppförandekod när man träffar islamistiska och manschauvinistiska organisationer och personer.

– Men det är troligtvis omöjligt med den här ledningen.

Programmet Min sanning sändes tisdagen den 3 september och finns tillgängligt på SVT Play.

Vänsterpartiet har nu meddelat att det inte finns anledning att fatta beslut i uteslutningsärendet, då Amineh Kakabaveh självmant har lämnat partiet.