Hoppa till huvudinnehåll

Arbetare dör på jobbet – regeringen skär ner på arbetsmiljöarbetet

18 arbetare har dödats på jobbet hittills i år. Samtidigt kapar regeringen 30 miljoner från arbetsmiljöarbetet. ”Vinsterna går först, arbetarnas liv prioriteras ner”, säger byggnadsplåtslagaren Jakob Wagner.

Unga arbetare i Life Before Profit-manifestationen i Stockholm.
Janne Bengtsson

När arbetsplatsolyckorna är fler än på många år, väljer regeringen att kapa drygt 30 miljoner kronor från arbetsmiljöarbetet.

– Det är helt åt helvete att man drar ner på antalet inspektörer, säger Jakob Wagner. Vi behöver motsatsen, och en mycket skarpare lagstiftning. Till exempel när det gäller de regionala skyddsombudens tillträde till arbetsplatserna för att understödja skyddsarbetet. Arbetsmiljöverket klarar inte det jobbet ensamt.

– Våra arbetskamrater dör för att företagen ska tjäna pengar och det är som om det vore naturligt att arbetare ska dö på jobbet.

Jakob Wagner har egna erfarenheter av hur en arbetskamrat skadats svårt för att företaget de jobbade för struntat i skyddsarbetet.

– En tjej som jobbade med mig ramlade ner från taket. Det skulle ha funnits en byggnadsställning, men den fanns inte. Det var livlina som gällde, men den var tillfälligt bortkopplad. Hon försökte hänga kvar i plåten, men skar av sig fingrarna och föll. Hennes liv blir aldrig detsamma igen. Hon är 22 år.

Jakob Wagner var en av det 50-tal unga arbetare, främst byggjobbare och elektriker, som deltog i Life Before Profit-manifestationen på Sergels Torg i Stockholm. Blodiga arbetshandskar symboliserade alla dem som offrat sina liv på jobbet. Arbetare från flera länder deltog. Bland dem elektrikern Margaret Arnasdottir från Reykjavik.

Janne Bengtsson
Margaret Arnasdottir och Jakob Wagner.

– Vi har samma problem på Island som ni har i Sverige. Vi har inte heller tillräckligt många inspektörer som kan se till skyddsarbetet. Lagen är på vår sida, men pengarna saknas. På Island kostar det inte heller något för arbetsgivaren om han struntar i skyddsarbetet, säger Margaret Arnasdottir. Vi jobbar hårt för att ändra på det.

Den kampen är internationell, anser Jakob Wagner.

– Vi arbetare får inget gratis. Det vi får, det får vi genom hård kamp.

ILO (International Labour Organization) rekommenderar en inspektör på 10.000 arbetare. Det skulle innebära 510 inspektörer i Sverige. Nästa år kommer det bara att finnas runt 260 arbetsmiljöinspektörer i Sverige, minst 15 färre jämfört med i år.