Hoppa till huvudinnehåll

Arbetarna välte byggställning och slog sönder Porsche

Våldsamma protester och strejk satte stopp för ett kriminellt byggföretag i Köpenhamn.

Efter att en ställningsbyggare och en facklig sekreterare misshandlats på ett bygge samlades 400 ställningsbyggare till protest.
Arbejderen

Omkring 400 ställningsbyggare samlades i måndags till en protest utanför ett bygge i Köpenhamn. Detta efter att en ställningsbyggare och en facklig sekreterare från Elforbundet misshandlats när de dagen innan skulle dokumentera den osäkra arbetsplatsen. En hamnade på sjukhus, och den andre fick bland annat brutna revben.

Under protesten, som inleddes med att en endagsstrejk utlystes för alla stadens ställningsbyggare, tog sig några ställningsbyggare in på bygget och välte en byggnadsställning. En Porsche som ska ha tillhört en av de som var skyldiga till misshandeln, slogs sönder och vältes upp och ner.

Bakgrunden till ställningsbyggarnas ilska är att det aktuella byggets huvudentreprenör, Dansk Boligbyg, anlitat företaget DS Byggeri, som i sin tur har underbetald och outbildad arbetskraft från Litauen och Polen.

– DS Byggeri säger att de har fyra man anställda som alla arbetar 37 timmar i veckan, säger Rasmus Kreutzmann från facket 3F BJMF till tidningen Arbejderen. Men vi kan se att det är många fler som arbetar där, upp till 20 man. Det arbetas på helgerna och på dygnets alla timmar, och det arbetas upp till 70 timmar i veckan.

Thomas Strømsholdt, ordförande i ställningsbyggarnas fack, Stilladsarbejdernes Landsklub, pekar på säkerhetsaspekten. Ställningsarbetet pågår utan tekniska hjälpmedel, utan utbildat folk, man arbetar om natten och sätter ihop komponenter utan att följa montagevägledningen.

– Det är djupt oförsvarbart och en skam att det pågår mitt i Köpenhamn, säger han till Arbejderen.

Efter att byggnadsställningen välts och Porschen demolerats gick Dansk Boligbyg ut med att man rivit kontraktet med DS Byggeri.

De danska byggfacken kräver nu att myndigheterna tar i med hårdhandskarna mot kriminaliteten i byggbranschen.

Se byggnadsställningen rivas och Porschen vältas här.