Hoppa till huvudinnehåll

Besvikna hyresgäster i nytt sorgetåg mot chockhöjda hyror

I lördags tågade begravningsklädda hyresgäster återigen i protest mot Robert Dicksons stiftelses planer på att lyxrenovera delar av sitt lägenhetsbestånd och chockhöja hyrorna. De menar att detta går emot stiftelsens stadgar.

Ett trettiotal personer trotsade regnet och slöt upp i det andra begravningståget för stiftelsens stadgar. Det första ägde rum i höstas.
Artur Szandrowski

I lördags hölls ytterligare ett sorgetåg för Robert Dicksons stiftelses stadgar i Göteborg. De begravningsklädda demonstranterna tågade genom Haga i regnet för att protestera mot stundande hyreshöjningar i stiftelsens lägenheter på Carl Grimbergsgatan.

Lägenheterna ska enligt stiftelsens stadgar vara till för ”de mindre bemedlade”, men styrelsen vill chockhöja hyrorna med upp till 60 procent. Många av hyresgästerna är pensionärer och låginkomsttagare och kommer tvingas flytta om hyreshöjningarna blir verklighet.

– De går ut med att man är en stiftelse som gör goda saker i enlighet med stadgarna, men agerar egentligen på ett helt annat sätt, säger Eva Christoffersson, som bor i en av stiftelsens lägenheter sedan 35 år tillbaka.

Artur Szandrowski
Sorgetåget drog många nyfikna blickar till sig.

Anledningen till de kraftiga hyreshöjningarna är de lyxrenoveringar stiftelsen vill göra i lägenheterna. Stiftelsen påstår att de har kommit överens med hyresgästerna om alla åtgärder.

– Men vi anser att det inte stämmer. Vi godkänner bara det som är tvunget att göras, fasadrenovering, stambyte och annat eftersatt underhåll. Men det ska ju inte vara hyreshöjande, det är saker man ska göra för att bevara fastigheterna.

Hyresgästerna inväntar nu svar från Hyres- och arrendenämnden i Göteborg.