Hoppa till huvudinnehåll

Proletären presenterar: Det korrupta gänget kring Nya Karolinska

Makthavarna bakom sjukhusbygget rör sig obehindrat mellan politik och näringsliv.

När allt är klart kommer bygget av Nya Karolinska att ha kostat stockholmarna 60 miljarder kronor.
Edgar Franco/Proletären

Skandalen kring upphandlingen av och affärerna kring Nya Karolinska sjukhuset (NKS) fortsätter att plåga Stockholms vårdbehövande och skattebetalare.

Nu väljer regeringen att tillsätta en kriskommission som ska undersöka det moderatledda slöseriet med skattepengar. Finansminister Magdalena Andersson (S) skyller hela haveriet på Moderaterna.

Det är också i första hand högerpartierna med Moderaterna i spetsen som är ansvariga för miljardrullningen. Men faktum är att efter debatt och förändringar i affären, valde också de från början kritiska oppositionspartierna i Stockholms landsting, S, V och MP, att under sensommaren 2010 rösta för upphandlingen. En upphandling som på skattebetalarnas och patienternas bekostnad öste pengar över projektbolaget Swedish Hospital Partners (SHP). I det ingår byggjätten Skanska och brittiska riskkapitalbolaget Innisfree, ett företag som äger sin del i SHP via två brevlådeföretag i Luxemburg.

Oppositionspartierna krävde först att upphandlingen skulle brytas. Men ändrade sig:

– I det nya beslutet tar landstinget ett större ekonomiskt ansvar genom att låna upp pengar till lägre ränta än Innisfree kunde och avkastningen till aktieägarna sänktes, meddelade landstingsrådet Birgitta Sevefjord (V) i Flamman för två och ett halvt år sedan.

Enligt Sevefjord var skälet till kursändringen att billigare låneupphandling skulle sänka kostnaderna med knappt åtta miljarder.

– Det var skälet till att V, S och MP röstade för det nya förslaget, men vår kritik av hela upphandlingen kvarstod, framhöll Sevefjord.

Åtta miljarder framstår dock i sammanhanget som småpengar. När allt är klart kommer NKS-bygget att ha kostat stockholmarna över 60 miljarder kronor. Pengar som tas från övrig vård och omsorg i en region där vården bara blir sämre. 10.623 operationer ställdes in under 2016, skriver Läkartidningen.

Inte mycket fungerar i det nya sjukhuset, det är underdimensionerat, 165 badrum är felbyggda och tekniken fungerar dåligt. Avtalen med de privata underleverantörerna kostar enorma pengar: att byta en dörr går på en miljon, att flytta en vattenkran närmare 150.000. Sängbäddning i personalens vilrum: 600.000 kronor per år.

Haveriet kring NKS är också ett haveri för den moderatstödda finansieringsmodellen OPS, Offentlig och Privat Samverkan. OPS-modellen går ut på att de privata företagen ska tjäna pengar. Konkurrensverket konstaterade redan för tio år sedan att upphandlingar enligt OPS-modellen blir 25 procent dyrare än vanliga upphandlingar.

SvD-journalisterna Fredrik Mellgren och Henrik Ennart har i boken ”Sjukt Hus” utrett hela NKS-haveriet.

– Stockholmsmoderaternas före detta finanslandstingsråd Ralf Lédel har ju sagt att han ville att det här projektet skulle bli så privat som det bara gick, har Mellgren tidigare sagt till Proletären. Det är en del av det borgerliga konceptet att släppa in det privata näringslivet i offentlig sektor.

Proletären har kartlagt hela det korrupta moderata överklassgänget kring affären, den som moderatledaren och lägenhetsskojaren Ulf Kristersson avfärdar som en debatt kring ”ett husbygge i Solna”. Det är en kartläggning som börjar med...

Ralph Lédel (1941-2015) 

Landstingsråd 1988-2002. Lédel initierade NKS-bygget och han var ärlig med uppsåtet – att berika privata aktörer: ”för mig var OPS en politisk fråga, ett sätt att få mer privat sjukvård som låg utanför det politiska systemet. Tanken på att avskaffa landstingen gillade jag, för mig var det en poäng i sig självt”. Lédel hade god hjälp i sina intentioner av...

Catharina Elmsäter-Svärd, 53

Wikipedia CC BY-SA 3.0 / Catharina Elmsäter-Svärd
Finanslandstingsråd i Stockholm 2008-2010. Elmsäter-Svärd backade helhjärtat upp OPS-lösningen trots att hon upprepade gånger blev varnad för den av finansdepartementet. Idag är Elmsäter-Svärd vd för Sveriges Byggindustrier. Hennes huvuduppgift: att lobba för fler OPS-finansierade projekt. I Stockholmspolitiken jobbade Elmsäter-Svärd mycket nära...

Filippa Reinfeldt, 50

Joakim Berndes/Wikipedia (CC BY-SA 2.0) / Filippa Reinfeldt
Dotter till konteramiralen och ubåtsjägaren Cay Holmberg. Filippa Désirée Amanda Cay Reinfeldt är ex-hustru till förre statsministern Fredrik Reinfeldt. Mellan 2006 och 2014 var Filippa Reinfeldt landstingsråd i Stockholm med ansvar för sjukvårdsfrågorna. Under hennes tid inleddes NKS-arbetet. Filippa Reinfeldt avgick 2014 sedan till och med landstingsmoderaterna tappat förtroendet för henne. Hon gick då direkt över till en chefspost i det skattefinansierade privata vårdföretaget Aleris som hon under sin ämbetstid givit stora fördelar. Hennes efterträdare som landstingsråd blev...

Torbjörn Rosdahl, 69

Pressbild/Moderaterna / Torbjörn Rosdahl
Det före detta kommunalrådet från Sollentuna lade sig helt i de privata bolagens händer när NKS-affären drog igång.

– Han brukade säga ungefär att ”ja, vi vet inte om det här är bra förrän efter 2040”. Med det menade han att först när avtalet gått ut vet vi om det här blev en bra eller dålig affär för stockholmarna. Man kanske kan kräva smartare lösningar än så om man är skattebetalare och patient i Stockholm, sade Fredrik Mellgren till Proletären om Rosdahl som 2017 ersattes som landstingsråd av...

Irene Svenonius, 51 

Med förflutet som konsult och med löftet att begränsa konsulternas inflytande i NKS-projektet. I själva verket blev det tvärtom: konsultföretag har tjänat grova pengar på NKS. Bland annat har Boston Consulting Group (BCG) sedan 2011 debiterat Karolinska (läs: Stockholms skattebetalare) mer än en kvarts miljard – oftast utan några som helst underlag. De moderata politikerna har avvisat och sopat all kritik mot BCG under mattan.

– Vi har från läkarföreningen vid upprepade tillfällen ställt frågor om konsulternas roll på sjukhuset, och om vem som egentligen styr men inte fått konkreta svar. Nu är vårt förtroende för ledningen förbrukat, säger Yvonne Dellmark, ordförande för läkarföreningen på Karolinska universitetssjukhuset, till DN.

Irene Svenonius har utan kritiska synpunkter accepterat fakturorna från de olika konsulterna, främst från BCG, med referens från...

Andreas Ringman Uggla, 37

Tidigare produktionsdirektör på NKS som ställt sig till BCG:s förfogande som referens på fakturorna. Innan Ringman anställdes på NKS arbetade han för – BCG. Ringman har också använt titeln ”läkare” utan att ha läkarexamen och offentligt förnekat att det finns några vårdköer i Stockholm. Ungefär samtidigt med att han gjorde det avled flera patienter i kön till canceroperationerna. När Ringman tvingades sluta fick han närmare en miljon kronor i avgångslön. Han är nu polisanmäld för vållande till annans död, trolöshet mot huvudman och jäv. Fakturorna från BCG och Ringman Uggla godkändes i sista ledet av...

Jan Svenonius, 52

Upphandlingschef på NKS och gift med Irene Svenonius. Ett par som enligt egen utsago ”aldrig pratar om jobbet hemma” i Täby-villan på 198 kvadrat, värd drygt elva miljoner kronor. Jan Svenonius har godkänt miljonfakturorna från BCG, fakturor som nu får hård kritik av den interna revisionen. När Irene Svenonius tvingats kliva åt sidan för att inte hindra den jävsutredning som pågår, tas hennes plats i utredningen av NKS-härvan över av...

Kristoffer Tamsons, 41

Pressbild/Moderaterna / Kristoffer Tamsons
Nu trafiklandstingsråd i Stockholm. Tamsons är arbetskamrat och god vän med Irene Svenonius, men hans engagemang går längre tillbaka: 2006-2012 var han talskrivare och rådgivare åt Fredrik Reinfeldt som då var gift med Filippa Reinfeldt. Samma Filippa som inför valet 2014 publicerade ett brev där hon uppmanade unga vårdanställda att inte rösta på S eller V. Kritiken mot det öppna valfusket blev massiv. Filippa Reinfeldt vägrade svara på kritiken och hänvisade istället till den som skrivit brevet – hennes nära medarbetare Kristoffer Tamsons.

Den moderata cirkeln är sluten. Och patienter, vårdbehövande och skattebetalare i Stockholm får betala med smärta, liv och pengar.