Hoppa till huvudinnehåll

En käck mullvad

Den tjeckoslovakiske mullvaden Krtek var en kulturikon i Östeuropa och är populär än idag. Förra veckan hade Mullvadens nya äventyr biopremiär i Sverige. Proletären listar sina favoritsnuttar med mullvaden.

Krtek, den lille mullvaden.
Kratky Film Praha

För drygt sextio år sedan gav den tjeckoslovakiske filmskaparen och animatören Zdeněk Miler (1921-2011) världen Krtek, Den lille mullvaden, en nyfiken liten filur som fick spela huvudrollen i ett stort antal tecknade kortfilmer. 

Han blev snabbt en kulturikon i hemlandet, men filmerna fick också spridning utomlands. En del minns kanske att de gick i rutan även här i Sverige.

Miler ville att filmerna skulle vara begripliga för barn i alla länder. Han lät sina döttrar spela in små läten som användes istället för tal i filmerna. Döttrarna agerade också testpublik.

Filmerna handlar ofta om när civilisationen krockar med naturen. Budskapen är progressiva och universella. Omtanke, lyhördhet, vänskap och samarbete.

Förra veckan hade Mullvadens nya äventyr biopremiär i Sverige. Titeln är lite missvisande – filmen består egentligen av en handfull gamla snuttar – men de är säkert nya för dagens barnaskara.

För den som vill bekanta sig med Mullvaden innan de sätter sig i salongen kommer några pärlor här. 

Krtek a raketa – Mullvaden och raketen (1966)

Den här kom mitt under rymdkapplöpningen. Mullvaden snubblar över en raket och blir nästan den förste tjeckoslovaken i rymden. Tolv år innan Vladimir Remek. 

Tyvärr kraschlandar raketen på en öde ö (förmodligen bara några meter från fastlandet) och Mullvaden får dra nytta av all sin uppfinningsrikedom för att ta sig hem. 

Krtek a žvýkačka – Mullvaden och tuggummit (1969)

Någon har skräpat ner i skogen. Det ligger fimpar och spritflaskor och allt tänkbart bröte på Mullvadens ”gräsmatta”.

Bland annat ett tuggummi som inte går att göra sig av med. Det ställer till med ett helsike för Mullvaden och hans vänner.

Här finns utrymme för fri tolkning. En av de roligaste ”teorierna” är att det hela egentligen handlar om förvaring av förbrukat kärnbränsle.

Krtek a muzika – Mullvaden och musiken (1974)

Mullvaden tar av misstag sönder sin favoritskiva. Han får ge sig ut med sin vän musen ger sig ut för att fånga toner så att de kan baka en ny.

De plockar diskanter från en flöjtspelande domherre, bastoner från en ugglas tuba och så vidare och så vidare. Sen sorterar de ljuden och gör en slags rulltårta av dem som de kavlar ut till en ny skiva. 

Det fantastiska är ju att det (nästan) är så det fungerar på riktigt.

Krtek ve městě – Mullvaden i staden (1982)

Mullvadens första längre äventyr. Hela 28 minuter.

Djuren får sin skog skövlad. Där skall en bullrig storstad byggas och djuren förväntas finna sig i läget. 

Lika aktuell nu som då. Om inte mer.