Hoppa till huvudinnehåll

Gästarbetare i Qatar har fått nog – strejk mot omänskliga villkor

Tusentals gästarbetare i kungadiktaturen Qatar strejkade förra veckan mot uteblivna löner och usla arbetsvillkor.

På videofilmer syns de strejkande arbetarna omgivna av kravallpolis.
Skärmdump/Twitter

Tusentals gästarbetare i Qatar gick förra veckan ut i strejk mot usla villkor och utebliven lön. På filmer som spridits på sociala medier ses arbetare i gula västar demonstrera – omringade av kravallpoliser.

Gästarbetarna kommer främst från länder som Bangladesh, Indien och Nepal och arbetar under gästarbetarsystemet Kafala. Det innebär att deras arbetsgivare sponsrar deras arbetstillstånd, och att de inte är fria att byta arbete. Gästarbetarna tjänar bättre än i sina hemländer men är helt utlämnade till arbetsgivarnas godtycke.

Enligt uppgifter till den nepalesiska tidningen Kathmandu Post ska protesten ha handlat både om uteblivna löner och villkoren för arbetarna.

– Vi kämpar för pengar och mat, säger den nepalesiska byggnadsarbetaren Kishor till tidningen.

– Detta är första gången en sån här massiv strejk har genomförts, säger en annan byggnadsarbetare som vill vara anonym.

– Tidigare har har det främst varit småskaliga protester inne på arbetsplatserna. Den här gången är det annorlunda. Byggnadsarbetare från Nepal, Indien, Bangladesh och andra länder har gått samman mot den omänskliga behandlingen. Arbetarna kan inte säga ifrån mot arbetsgivarna eller regeringen ensamma, så de valde att säga ifrån kollektivt, fortsätter den anonyme byggnadsarbetaren.

Strejker och fackföreningar är förbjudna i den enväldiga kungadiktaturen och gästarbetarna som deltagit i strejken riskerar att gripas och skickas hem. Det är oklart hur arbetarnas krav bemötts, men en representant för Qatars kungahus meddelar på twitter att de ska ”undersöka klagomålen”.

Runt 90 procent av arbetskraften i Qatar består av totalt två miljoner gästarbetare. Många bor i bostadskomplex i utkanten av huvudstaden Doha och den aktuella demonstrationen ägde rum i en sådan stadsdel, Labour City (Arbetskraftsstaden).

Många gästarbetare arbetar med att bygga arenorna inför herrfotbolls-VM i Qatar 2022. Den tyska tidningen Westdeutcher Rundfunk Köln avslöjade nyligen att många av dessa lever under slavlika förhållanden, med brist på mat, utan pengar och utan möjlighet att resa hem eftersom arbetsgivarna tagit deras pass.

Arbetarna i den aktuella strejken ska dock inte ha arbetat med just VM-arenorna.