Hoppa till huvudinnehåll

K:s fackliga sekreterare: ”Dags att agera!”

– Alla kommer påverkas om utredningen går igenom och därför måste alla göra något, säger Andreas Mångberg, pappersarbetare och facklig sekreterare i Kommunistiska Partiet, om de kraschade Las-förhandlingarna.

Andreas Mångberg är pappersarbetare och facklig sekreterare för Kommunistiska Partiet.
Holger.Ellgaard

Natten till den 1 oktober meddelade LO och Svenskt Näringsliv att förhandlingarna kring Las strandat. Ingen överenskommelse har nåtts och därför finns det risk för att utredningen som regeringen beställt kommer bli lag.

Andreas Mångberg är pappersarbetare och facklig sekreterare för Kommunistiska Partiet.

– Det första vi måste komma ihåg är att frågan inte på något sätt är över. Det finns fortfarande två kanoner som kan spränga hål i anställningstryggheten, antingen genom att regeringen går vidare med utredningen eller om LO och Svenskt Näringsliv trots allt kommer överens.

– Därför måste vi göra något. Agera! Alla kommer påverkas om utredningen går igenom och därför måste alla göra något. Mobilisera folk på din arbetsplats. Skriv insändare. Uppmana din fackklubb att skriva under budkavlen från Volvo Lastvagnar i Umeå. Vi måste sätta press på LO och socialdemokratin och visa att vi på golvet inte godkänner det här. Det är en otroligt viktig fråga som vi fortfarande inte vet åt vilket håll den kommer gå.

Oavsett vad som händer framöver menar Andreas Mångberg att Socialdemokraterna och Stefan Löfven har sig själva att skylla för situationen de hamnat i, med en statlig utredning som de helst vill slippa gå vidare med.

– Vi ska inte glömma bort att Socialdemokraterna bär huvudansvaret för den här situationen. Det är de som beställt utredningen och sålt frågan för att få sitta i regeringsposition. Socialdemokraterna vill helst att arbetsmarknadens parter ska komma överens. Då slipper de lagstifta om en försämrad arbetstrygghet. De vill inte ha ansvaret för det.

– Det har varit totalkorkat att förhandla om Las under fredsplikt. Alla förhandlingar borde förkastas fram till dess att avtalen går ut den 31 oktober. Då blir det en helt annan maktbalans.

Och när avtalen gått ut, vad kan fackföreningsrörelsen göra då?

– Strejk är självklart ett alternativ. Det finns också en möjlighet att gå ut i en politisk strejk redan nu mot regeringsförslaget.