Hoppa till huvudinnehåll

M-torsken begär skattebetald miljonfallskärm

Hans Forsberg (M), som fick lämna sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Kungsbacka efter att ha köpt sex, har ansökt om fallskärm från kommunen.

Sexköparen Hans Forsberg kommer som minst att få 1,3 miljoner i fallskärm.
Montage: Proletären

För en månad sedan togs Kungsbackamoderaten Hans Forsberg av polisen i en trappuppgång i Örgryte i Göteborg. Han erkände direkt att han köpt sex av en kvinna i huset och fick omgående lämna sitt uppdrag som kommunstyrelsens ordförande. 

– Hans har gjort en olycklig grej under helgen som vi som parti givetvis inte kan acceptera, sa Hallandsmoderaternas förbundsordförande Mikaela Waltersson då till TT.

Då var det inte klart om Hans Forsberg tänkt begära den frikostiga fallskärm som pensionerade Kungsbackapolitiker har rätt till, men i förra veckan lämnade Forsberg in sin ansökan. Det är dock oklart om han går under de tidigare reglerna som ändrades 2014. I så fall kan han få ersättning i max tre år istället för ett och ett halvt, skriver Hallands Nyheter.

Vad som är klart är att han allra minst kommer att få fallskärm för de fem och ett halvt år år som han varit kommunstyrelsens ordförande, vilket innebär 85 procent av lönen – 70.500 kronor i månaden – i 18 månader. Sammanlagt 1,3 miljoner av Kungsbackabornas skattepengar till Forsberg som haft en årslön på en miljon.

2018 röstade Kungsbacka kommunfullmäktige igenom en chockhöjning av arvodena, som höjde Hans Forsbergs månadslön med 18 procent, från 70.000 till 83.000 kronor, och gjorde honom till en av landets högst betalda kommunstyrelseordförande.