Hoppa till huvudinnehåll

Miljonkompensation till aktieägare – inget till arbetarna

Pappers gick med på att skjuta på avtalsförhandlingarna och Holmen sköt på utdelningen. Efter förhandlingarna vill ledningen kompensera aktieägarna – men inte arbetarna.

Vd:n Henrik Sjölund ser inga problem med att dela ut en halv miljard till aktieägarna. Bilden är ett montage.
Montage: Proletären

En halv miljard i extrautdelning, föreslog skogsindustrikoncernen Holmens styrelse bolagsstämman att dela ut till aktieägarna. Men ingen kompensation för arbetarna som valde att skjuta på sin löneökning.

Orättvist?

– Visst tycker människor olika saker, det ligger också i sakens natur, är pappersföretagets vd Henrik Sjölunds kommentar till Dagens arbete om att röster nu höjs mot utdelningarna. Han äger själv 52.155 aktier i företaget och hade förra året en årslön på 16,4 miljoner kronor. 

Årets avtalsrörelse blev framskjuten från första april till första november. Corona gjorde framtiden osäker. Fack och arbetsgivare förlängde det avtal som redan fanns. Löneökningarna och aktieutdelningarna fick vänta.

När huvudtalet slöts i november fick Pappers sin löneökning, men i de lokala förhandlingarna som följde ville fackförbundet ha en retroaktiv kompensation för de månader de varit utan lönehöjningar. Men de blev nekade på samtliga arbetsplatser.

Företagsledningen motiverade sitt beslut med att även de gjorde uppoffringar, de gjorde bara en halv ordinarie aktieutdelning i höstas. 

Men strax efter att de lokala förhandlingarna avslutades lade Holmens styrelse förslag till bolagsstämman om en extra aktieutdelning. 570 miljoner kronor som ersättning för den sänkta utdelningen och en total utdelning på 1,75 miljarder kronor – företaget hade nämligen gått bättre 2020 än året innan. 

Rolf Andersson / Holmen
Iggesunds kartongbruk ägs av Holmen.

Medbestämmanderådet, en koncernfacklig grupp bestående av tjänstemän och arbetare, var inte nöjda. De känner sig lurade och svikna.

De gick med på skjuta på avtalet i en svår tid, som en uppoffring för företagets ekonomi och verksamhet, och tog för givet att företaget skulle följa praxis och betala ut löneökningarna retroaktivt. Dessutom har de anställda varit tvungna att stanna hemma vid minsta symptom, så många lönekuvertet har varit tunnare än vanligt, trots det slopade karensavdraget.

– Det här har retat upp medlemmarna, säger Johan Viklund, vice ordförande i Pappers avdelning 15 och medlem i medbestämmanderådet på Holmen, till Proletären. 

En retroaktiv kompensation hade inneburit tusentals kronor per arbetare, men utgör bara fem procent av extrautdelningen på 570 miljoner till aktieägarna.