Hoppa till huvudinnehåll

Ryssar protesterar mot höjd pensionsålder – ”Är social terrorism”

I helgen genomfördes stora protester mot den ryska regeringens planerade höjning av pensionsåldern i landet. Ett nyliberalt förslag som nio tiondelar av befolkningen är emot.

Helgens demonstration mot höjd pensionsålder samlade över hundratusen deltagare i Moskva. ”55 år… och inte en minut mer!” går att läsa på flera av skyltarna.
Levyj Front

I helgen genomfördes stora protester mot den ryska regeringens planerade höjning av pensionsåldern i landet. En demonstration i huvudstaden Moskva samlade omkring 100.000 deltagare under parollen ”Vi finner oss inte i makthavarnas sociala terrorism mot sitt eget folk”.

I täten stod Ryska Federationens Kommunistiska Parti (Rysslands största oppositionsparti), Vänsterfronten och andra vänster- och kvinnoorganisationer, samt ett antal fackföreningar.

Den förhållandevis låga pensionsåldern (60 år för män och 55 för kvinnor) är en av få tillkämpade sociala rättigheter som ryska arbetare fortfarande har kvar efter Sovjetunionens upplösning. Förslaget att höja pensionsåldern är bara en i raden av nyliberala reformer som högern har genomfört eller vill genomföra i landet, men troligtvis den som mött på störst motstånd. 

Enligt en studie från nyhetsbyrån RIA Novosti är 90 procent av det ryska folket emot en höjning av pensionsåldern. Enbart 8 procent är för, merparten av dem är mellan 18 och 24 år gamla. 

Levyj Front
Många ryssar har protesterat mot pensionsreformen. Bild från en demonstration i St. Petersburg tidigare i somras som samlade över 5000 deltagare.

Precis som i Sverige motiverar de ryska högerpartierna och liberala ekonomerna en höjning av pensionsåldern med ökad medellivslängd och omsorg om landets konkurrenskraft på världsmarknaden. 

Den ryska regeringen är väl medveten om hur illa omtyckt förslaget är och i ett försök att dämpa protesterna uttalade sig president Vladimir Putin förra veckan för första gången officiellt om pensionsreformen. Han föreslog vissa mildringar, bland annat en justering av pensionsåldern för kvinnor – från 55 år till 60, istället för 63, som först var planerat (för männen kvarstår dock den planerade höjningen från 60 till 65 år) och att alla som ska gå i pension de närmaste två åren får gå ett halvår före utsatt tid.

Putin kunde även trösta folket med att alla tidigare förmåner, som gratis kollektivtrafik och skattelättnader på lägenheter och datjor (sommarstugor), kommer att fortsätta träda i kraft vid 55 eller 60 års ålder.

”Kosmetiska förändringar”, enligt RFKP, som kallar pensionsreformen för ”konstitutionsvidrig” och ”kannibalistisk”. Partiet har utlyst vidare protester under september månad.