Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsarbetare i Kanada protesterar mot ojämlik lönepolitik

Sjukvårdsarbetarna i kanadensiska Ontario protesterar mot en ojämlik lönepolitik för den personal som arbetar med coronasjuka. Hälften har fått högre lön, den andra hälften inget alls.

Protesterna organiserades av de offentliganställdas fackförbund CUPE.
CUPE

Stora grupper sjukvårdspersonal protesterade förra veckan mot en ojämlik lönepolitik i den kanadensiska provinsen Ontario. Vissa arbetare i sjukvården har fått ett lönepåslag, medan andra arbetare, som gör ett lika viktigt jobb, blivit utan extrapengar.

Protesterna organiserades av Canadian Union of Public Employees (CUPE).

Det är den konservativa provinsregeringen under premiärministern Doug Ford som beslutat om ett lönepåslag för personal i direktkontakt med patienter med covid-19. De får fyra kanadadollar (cirka 28 kronor) extra i timmen. Däremot är bland andra städ- och underhållspersonal, laboratorieanställda, kökspersonal och kyrklig personal av olika trosinriktningar som möter anhöriga till de som avlidit i covid-19, undantagna från lönepåslaget.

– Arbetet är lika ansträngande och kritiskt för alla. Men de kommer ändå till jobbet varje dag och det jobb de gör är viktigt för att patienterna ska bli friska. Vi säger till regeringen: gör om och gör rätt. Det skulle höja moralen och få bort känslan att vissa är hjältar i första linjen (i kampen mot coronaviruset) medan det bidrag de andra lämnar inte är värt något alls, säger Michael Hurley, president för den samlade fackföreningsrörelsen för sjukvårdsanställda, Ontario Council of Hospital Unions till tidningen Ottawa Citizen.

I grupper om fem gick de sjukvårdsanställda i Ontario förra torsdagen ut på gatorna och till offentliga platser för att visa solidaritet med varandra. Vissa bar vanliga sjukhuskläder, andra hade full skyddsdräkt. De flesta bar skyddsmasker och plakat med texten Equal Protection, Equal Pay (Lika skydd, lika lön). Protester genomfördes bland annat i Toronto, Ottawa, Hamilton, Mississauga, Guelph och Sudbury.

Nio sjukvårdsanställda i Ontario har avlidit i covid-19, och 3.600 har insjuknat.