Hoppa till huvudinnehåll

Svensk Handel uppmanar till strejkbryteri

Företag som omfattas av Handels strejkvarsel samlar in information om personal som är fackligt anslutna och Svensk Handel uppmanar till strejkbryteri.

Svensk Handel samlar också information om anställdas fackliga tillhörighet.
Montage: Proletären

På fredag kommer cirka 5.000 handelsanställda gå ut i strejk om arbetsgivarna inte möter fackets krav på låglönesatsningar och en generell löneökning som motsvarar det så kallade märket.

Handelsanställdas förbund kan nu bekräfta att vissa företag som omfattas av strejken samlar information om personal som är fackligt anslutna.

På H&M i Borås uppmanas personalstyrkan på cirka 800 anställda att fylla i ett formulär om huruvida de är medlemmar i facket eller inte, uppmärksammar Dagens Arena. Om personalen inte svarar på formuläret kommer personen att ”betraktas som organiserad i den vid företaget dominerande organisationen för avtalsområdet ifråga”. 

– Det här är förkastligt. Det är ett direkt brott mot föreningsrätten att begära information om ett medlemskap. För att inte tala om GDPR, säger Mikael Gäfvert, en av de 5.000 arbetare som kan plockas ut i strejk på fredag och som Proletären tidigare intervjuat angående strejkvarslet.

I ett mejl till Dagens Arena svarar H&M att de vill ”kunna planera verksamheten för de medarbetare som inte skulle innefattas av en eventuell strejk… Det är inte en föreningsrättskränkning att begära in dessa uppgifter, men det är självklart frivilligt att fylla i blanketten”.

Handelsanställdas avdelning i Borås har uppmanat alla sina medlemmar, och även icke-medlemmar, att inte fylla i formuläret som skickats ut från H&M.

HM Handels klubb

På andra arbetsplatser har företagen sagt att all personal som inte är fackligt anslutna ska fortsätta jobba från och med 10.00 på fredag då strejken börjar.

”Att vara medlem i facket är frivilligt och facket bestämmer endast över sina medlemmar. Från facklig sida varslas ofta om ’total arbetsnedläggelse’, vilket kan missuppfattas som att inga anställda har rätt att utföra arbete. Det stämmer alltså inte. Anställda som valt att inte vara med i facket ska istället, som utgångspunkt, utföra sitt arbete som vanligt”, skriver Svensk Handel till sina medlemmar på sin hemsida.

– Det vi har varslat om är totalt verksamhetsstopp, att då uppmana arbetstagare att jobba är att uppmuntra till strejkbryteri, säger Fritjof Carlsson-Brandt, Pressekreterare på Handelsanställdas förbund, till Dagens Arena.