Hoppa till huvudinnehåll

Tiktokförbud för SVT-anställda

SVT:s anställda tvingas radera den populära videoappen Tiktok från sina tjänstetelefoner. Men andra sociala medie-appar går bra.

I ett mejl uppmanas SR- och SVT-anställda att radera den populära videoappen Tiktok.
Montage: Proletären

Dagens Media rapporterar att svensk public service (SVT och SR) gör som den amerikanska staten och förbjuder sina anställda att använda Tiktok på sina tjänstetelefoner. I ett mejl till personalen uppmanas de anställda att radera den populära videoappen omedelbart.

Det har stormat rejält kring Tiktok under sommaren. Appen ägs nämligen av ett kinesiskt privatföretag, vilket fått USA:s toppolitiker att se rött. De anklagar bland annat företaget och appen för att på ett aggressivt sätt samla in användarinformation och sprida den till den kinesiska staten.

Samtidigt menar många experter, däribland från FOI (totalförsvarets forskningsinstitut) att appen inte är värre på att samla in information än andra sociala medie-appar, som amerikanska Facebook, Instagram och Twitter. Business Insider rapporterar till exempel att Instagram nu står inför rätta i USA för förbjuden insamling av så kallad biometrisk data (en funktion för ansiktsigenkänning som identifierar personer och sedan lagrar informationen i en databas hos företaget) utan att ha informerat sina användare.

Samma amerikanska it-jättar har också gjort sig kända för att förmedla användardata till övervakningsmyndigheten NSA, vilket avslöjades av visselblåsaren Edward Snowden 2013.