Hoppa till huvudinnehåll

USA köper upp hela världens lager av nya coronamedicinen: ”En fantastisk affär”

USA köper upp hela lagret på 500.000 doser av coronamedicinen Remdesivir samt 90 procent av produkutionen av medicinen för augusti och september.

”En fantastisk affär”, kallar USA:s hälsominister köpet av hela världens lager av coronamedicinen Remdesivir.
Vita Huset/Gilead

– President Trump har gjort en fantastisk affär, säger USA:s hälsovårdsminister Alex Azar i ett pressmeddelande om överenskommelsen som innebär att USA köper upp det amerikanska företaget Gileads hela produktion av den första godkända coronamedicinen Remdesivir för juli. Därutöver har USA köpt 90 procent av produktionen för augusti och september.

Hittills har Gilead producerat 140.000 doser som använts runt om i världen, men resterande lager och produktion kommer alltså nästan enbart gå till USA.

Totalt rör det sig om 500.000 doser av medicinen som precis fått godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten att användas på sjukhusvårdade covidpatienter. Företaget har dock lovat att donera ett mindre antal doser till bland annat Sverige. USA kommer att betala 3.200 dollar per dos, motsvarande 30.000 kronor.

Den ”fantastiska affären” får nu hård kritik runt om i världen.

– Kommersiella företag är byggda för att agera så här och vi behöver ett starkare regelverk om vi ska utveckla sånt här, som ska kunna användas i nödlägen, säger Peter Horby, professor vid Oxfords universitet till BBC.

Spridningen av covid-19 ökar snabbt i USA. Över 2,5 miljoner har bekräftats smittade och 129.000 amerikaner har dött i sjukdomen. Enligt landets ledande smittskyddsexpert kan antalet nya smittofall per dygn snart bli 100.000.