Hoppa till huvudinnehåll

Sett, läst, hört: Var det småborgare och snutar som stormade Kapitoleum?

En undersökning visar på klassammansättningen hos dem som stormade den amerikanska parlamentsbyggnaden i Washington häromveckan.

Trogna Trumpsupportrar ser sig om i kongressbyggnaden.
Erin Schaff/New York Times/TT

Häromveckan såg vi Kapitolium i Washington stormas av Trumpsupportrar och schamaner i getfäll. Den som är nyfiken på klassammansättningen i denna skara kan slänga ett öga på den amerikanske vänsterbloggaren Lambert Strethers undersökning på nakedcapitalism.com. Strether har botaniserat bland polisprotokollen och sorterat alla misstänkta utifrån hemort, ålder och yrke. Sammanställningen är långt ifrån komplett, men ger åtminstone en liten bild av vad det var för människor som stormade parlamentsbyggnaden.

Strethers underlag består av 107 polisanmälningar (det lär dyka upp många fler – enligt amerikanska mediers uppskattning stormade närmare tusen personer byggnaden). Nästan hälften av anmälningarna har offentliga uppgifter om den misstänktes hemort, ålder och yrke.

Den absoluta merparten misstänkta är vita män, men det visste ju vi redan utifrån vad vi sett på tv. I övrigt är det en ganska brokig skara.

Vad geografisk sammansättning beträffar verkar alla delar av landet vara representerade – från New York till Alaska. Det var alltså ett i allra högsta grad ”nationellt” event.

Vad gäller ålder var det också blandat. Den största gruppen var mellan 30-39 år (15 personer), tätt följt av 40-49-åringar (13) och 20-29-åringar (11). Men bland de misstänkta finns också fem personer över 60, däribland en pensionerad polis.  

Den enskilt största yrkesgruppen var småföretagare (10) följt av poliser (5) och fastighetsmäklare (3). Sen har vi två vd:ar, två brandmän, två varuleverantörer, två yrkesterapeuter, två yrkesaktivister på högerkanten, en tatuerare, en programmerare, en advokat, en musiker, en bankir, en yrkesofficer, en bilförsäljare och så vidare. Till de mer ”proletära” inslagen hörde en sotare/arborist, en arbetslös bartender och en byggnadssnickare.