Hoppa till huvudinnehåll

Varbergs politiker: "För dyrt med mat till äldre"

Varbergs kommun kör över de äldre och lägger ner den dagliga verksamheten och matsalarna på två äldreboenden.

Beslutet fattades i socialnämnden med tio röster för nedläggning och tre emot.
Montage: Proletären

En namninsamling och pensionärernas protester hjälpte inte: Varbergs kommun, styrd av de borgerliga partierna, lägger ner matsalarna och dagverksamheten på två äldreboenden och begränsar verksamheten på ett tredje. Vänsterpartiet står bakom beslutet.

Ingemar Ericsson är fackligt aktiv och ledamot i klubbstyrelsen för Vård & Omsorgspersonal inom Kommunal i Varberg. Han har varit aktiv i arbetet för att försöka behålla villkoren för de äldre.

 – Det här är bara en av två besparingar, säger Ingemar Ericsson till Proletären. Socialnämnden här har också privatiserat den personliga assistansen, och det gjorde man med hjälp av Sverigedemokraterna. När det gäller matsalarna och dagverksamheten fick Moderaterna hjälp av Socialdemokraterna och av Vänsterpartiet, som röstade för en nedläggning.

Artur Szandrowski
Ingemar Ericsson

De äldre som drabbas av nedskärningarna har protesterat hos kommunen med insändare och namnlistor. Kommunen har svarat med kalla handen.

– Kommunen menar att det kostar för mycket pengar. Men här i Varberg vräker man ut pengar på en kommunal byråkrati som bara blir större och större och större. Jag jobbar inom vården, och där gäller ”new public management”. Allt ska mätas och granskas, det tas ständigt fram nya appar och dataprogram, kurser måste hållas och nya mätningar göras. Tjänstemän måste anställas och så måste det till en ny mellanchef för att administrera allt det… där rinner miljoner ut, konstaterar Ingemar Ericsson.

– Hade kommunen valt att fokusera på kärnverksamheten hade det inte varit några som helst problem att få fram pengar, menar Ingemar Ericsson. Men kommunen sparar på viktiga verksamheter och satsar medvetet på chefslöner, konsulter och byråkrati.

Enligt den moderate ordföranden i socialnämnden, Erland Linjer, är det för dyrt att servera mat till de äldre och ge dem något vettigt att syssla med under dagarna.

På Apelvikshöjd i Varberg serveras 34 portioner mat om dagen. På Storegården i Tvååker, en dryg mil utanför stadens centrum, serveras 13 portioner. Dessutom drar kommunen ner verksamheten på Ekekullens äldreboende i Rolfstorp, 17 kilometer utanför Varberg.

Röstsiffrorna i socialnämnden i Varberg blev 10-3 för nedläggning. Mot röstade två centerpartistiska och en liberal ledamot. För nedläggning tre moderater, en KD-ledamot, fyra S-märkta och en SD:are.

Plus vänsterpartisten Marie Lindén. 

I sitt kommunala handlingsprogram skriver V att partiet är ”väl medvetet om att kommunens äldreomsorg har för låga anslag” och att det behövs ”en riktad ekonomisk insats för att vår äldreomsorg ska kvalitetssäkras och utvecklas i den riktning som de äldre själva vill”. V skriver att ingen äldre människa ska ”uppleva sig vara bortglömd av det samhälle man bidragit till att bygga upp”.

När V hade chansen att göra allvar av sitt handlingsprogram – då svek partiet.

– Jag vet inte varför Lindén röstade som hon gjorde; de (Vänsterpartiet) har inte kommenterat det. Men hade sossarna och Lindén röstat emot, så hade förslaget fallit, konstaterar Ingemar Ericsson.