Hoppa till huvudinnehåll

”Vi kan inte ha en tyst arbetsplats”

– Vad människor pratar om på arbetsplatsen kan inte företaget bestämma, säger IF Metalls vice ordförande Tomas With till Proletären.


IF Metalls vice ordförande håller inte med Teknikföretagens Anders Weihe om att parterna är överens om arbetsköparnas direktiv om att förbjuda politik på jobbet.

– Vad människor pratar om på arbetsplatsen kan inte företaget bestämma över, säger han till Proletären. Man ska våga använda sin rätt att prata med sina arbetskamrater. Vi kan inte ha en tyst arbetsplats där människor inte vågar stå upp för sina rättigheter.

 – Men frågan är inte ny, den kommer upp i varje valrörelse. Vår uppfattning är att yttrandefriheten är en del av vår grundlag, och den gäller även inne på arbetsplatserna.

Tomas With är övertygad om att direktivets syfte är att arbetare ska bli osäkra över vilka rättigheter de har på jobbet.

– Det är svårt att se nåt annat skäl än att de vill dämpa samtalen på arbetsplatserna.

Bea Tigerhielm
Tomas With, vice ordförande i IF Metall.
Han vill dock inte kommentera om innehållet i Teknikföretagens direktiv är mer långtgående än de som Svenskt Näringsliv gick ut med i början av året.

– Det är bättre att säga vad vi tycker än att recensera andras texter. Och på de flesta ställen använder ju arbetsgivaren sitt sunda förnuft.

Efter Svenskt Näringslivs utspel i vintras intygade IF Metalls förbundsjurist Darko Davidovic att anställda har rätt att dela ut flygblad till sina arbetskamrater så länge det inte går ut över arbetet.

Kan IF Metalls medlemmar då räkna med stöd från förbundet om man får problem efter att ha delat ut politiskt material i fikarummet?

– Ja, vi kommer inte acceptera att någon råkar illa ut för att ha delat ut material från IF Metall.

Men fackets material har Teknikföretagen inte sagt att de vill förbjuda. Hur agerar ni om det är material från någon annan politisk organisation?

– Vi kan inte svara för någon annans material, men material från IF Metall ska man självklart få dela ut.