Hoppa till huvudinnehåll

Vild strejk när strejkbrytare skulle få bonus

Järnvägsarbetarna i Trappes, som Proletären samlar in pengar till, stängde ner verkstaden när ledningen ville ge bonus till strejkbrytare.

Chefen (längst t.v.) fick gå med på att arbetarna också ska få bonusar när de väl gör jobbet som strejken hindrat.
Axel Persson

Den lokala ledningen för Frankrikes statliga järnväg i Parisförorten Trappes skickade ut brev om bonusar till ”lojala” arbetsledare som inte strejkat mot Macrons pensionsplaner. När reparatörerna fick reda på det stängde de ner verkstaden helt i tre dagar tills ledningen lovade att de också ska få bonus. Händelsen blev en nationell nyhet i Frankrike.

Proletären samlar sedan några veckor in pengar till strejkkassan för järnvägsarbetarna i Trappes. Som hundratusentals andra franska arbetare strejkar de sedan den 5 december förra året mot president Macrons förslag till nytt pensionssystem.

Strejken är av ekonomiska skäl inte längre på obestämd tid, utan några dagar i taget, men att kampviljan är fortsatt hög märktes inte minst förra veckan.

När det kom ut att företagsledningen i Trappes ville premiera arbetsledare som försökt hålla produktionen igång trots strejken, la reparatörerna ner allt arbete och verkstaden stod helt stilla från i torsdags till i måndags.

Då gick cheferna med på att reparatörerna också ska få bonus, när de väl utför allt det underhåll som den ursprungliga strejken skjutit på framtiden.

Kampen mot Macrons pensionsreform fortsätter, och det gör Proletärens insamling till CGT-klubben i Trappes också. Som synes kan läsarna vara trygga i att pengarna går till arbetarna på en bangård där de varken låter sig hunsas av cheferna eller ger upp i första taget.

 
Se järnvägsarbetarnas tack till Proletärens läsare här: