Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Seger i bagerikonflikt trots hatkampanj

Livsmedelsarbetareförbundet inledde förra veckan en blockad mot Baka Stenugnsbageri som vägrat teckna kollektivavtal för sina tre bagare. Det fick Göteborgs-Posten att tillsammans med högerextrema nyliberaler gå ut i en antifacklig hatkampanj. Men Livs vann och kollektivavtal tecknades.


På Baka Stenugnsbageri är kaffet Fairtrade-märkt och ekologiskt. Men sedan i våras har ägarna, ett gift par, helst inte velat befatta sig med kollektivavtal.

Efter en kort blockad och strejk förra veckan gav Baka Stenugnsbageri med sig och tecknade kollektivavtal. Men segern hade sitt pris. Livs och dess representanter utsattes för en massiv hatkampanj pådriven av nyliberala högerextremister och Göteborgs-Posten.

Christina Pedersen, ombudsman på Livs, är märkbart skakad när Proletären pratar med henne. Baka Stenugnsbageri har visserligen dagen innan tecknat kollektivavtal men på skrivbordet ligger en hög på en och en halv centimeter med hatmejl.

– Jag har inte orkat läsa alla än, säger en uppgiven Christina Pedersen. Hon är mycket kritisk till hur Göteborgs-Posten hanterat konflikten.

När blockaden inleddes 12 januari rapporterade Göteborgs-Posten att bageriet redan hade kollektivavtal och allt framställdes främst som en konflikt mellan Livs och Hotell- och Restaurang-facket och som avtalsmässiga petitesser som drabbar de stackars småföretagarna.

För Proletären ger Christina Pedersen en helt annan bild än den GP förmedlar. Hon beskriver ägarnas ovilja och okunskap om kollektivavtal och fackliga rättigheter och ett fulspel för att smutskasta facket.

– Det hela började med att vi ser i våra register att en av våra medlemmar finns på ett företag som inte har något kollektivavtal. Vi kontaktar företaget och ber att få teckna avtal. Vi möter en ägare som inte visste vad kollektivavtal var och vi förklarar varför det är viktigt och hur arbetsmarknadens spelregler ser ut. Ägaren tyckte att det var mycket att sätta sig in i och vi kom överens om att återkomma efter sommaren.

Efter sommaren märkte Christina Pedersen att attityden hos ägaren hade förändrats. Det blev också svårt att få till möten.

– Hon försökte ducka och vi märkte ett ointresse. När hon inte svarade på telefon och inte ringde tillbaka efter lämnat meddelande påpekade vi att vi fick hantera det som förhandlingsvägran.

Den 4 november möttes så trots allt parterna. Men på mötet står det klart att ägarna inte ville teckna kollektivavtal med Livs som därmed inte såg någon annan utväg än att varsla om blockad med start 12 januari.

Först den 1 december går ägaren med i Visita, motpart till Hotell- och restaurangfacket. Eftersom företaget har ett café anser ägarna att detta kollektivavtal därmed räcker. Detta lyfts även fram av GP som rent av ger sken av en konflikt mellan HRF och Livs. Men det stämmer inte.

Baka stenugnsbageri består av två arbets-platser, en ren serveringsdel med femton anställda och ett bageri med tre anställda, även om viss servering också finns på bageriet. HRF och Livs är överens om att bagarna ska omfattas av Livsmedelsavtalet.

Den så kallade industriförbundsprincipen, fackföreningsrörelsens princip om att arbetare på samma arbetsplats ska vara med i samma förbund, gäller bara de större bagerierna.

– Det hade varit önskvärt om det fanns en lösning även för de små bagerierna, säger Christina Pedersen.

Den 2 december kopplas Medlingsinstitutet in men ägaren vill fortfarande inte teckna något avtal med Livs. Tisdagen 12 januari ställer sig därför tre blockadvakter utanför bageriet samtidigt som Livs medlem går i strejk.

– Blockadens första dag var jättetrevlig. Av de som gick förbi var nästan alla positiva och tyckte det var självklart att schyssta villkor skulle gälla.

Men stämningen skulle bli betydligt tråkigare. På tisdagskvällen publicerar GP en andra artikel om blockaden där Jonas Ransgård, gruppledare för Moderaterna i Göteborg, får ösa kritik över vad han beskriver som ”internt käbbel mellan fackliga organisationer” som går ut över småföretagen.

– Efter den artikeln börjar jag och förbundet få hatmejl.

Klockan fem på morgonen får Christina Pedersen sms från medlaren, som säger sig ha fått besked under natten om att ägaren är beredd att teckna kollektivavtal. Därefter försöker medlaren få till ett möte med ägaren som efter en första kontakt sedan slutar att svara.

– Vi vet därför inte när vi åker ut till bageriet vad som gäller. När vi kommer dit upptäcker vi att vår medlem har återgått i arbete sedan klockan halv fyra på morgonen. Hon berättar att hon fått höra att avtalet är färdigt.

– Klockan sju när bageriet öppnar är det tack vare GP hur mycket folk som helst där. Det är vita män med stora fina bilar, fortsätter Christina Pedersen och beskriver en helt annan stämning än den dagen innan.

När en av ägarna sedan kommer till bageriet meddelar han att han inte tänker skriva på avtalet.

– Vår medlem blir förstås förtvivlad och lämnar arbetsplatsen.

Under dagen kommer många för att ”stödfika” på bageriets lilla cafédel. Alliansens lokala företrädare är där. Andra har mobiliserats av nyliberala antifackliga grupperingar.

Nyhetssidan Bubbla, knuten till den högerextrema nyliberala organisationen Frihetsfronten, startar ett facebook-event som snabbt svämmas över av kommentarer om fackets ”maffiametoder” och ”kommunistfasoner”. En av de stödfikande unga männen säger till GP-tv på plats att han ”inte är något stort fan av fackförbund alls”.

På kvällen skriver ägaren till Baka Stenugnsbageri på kollektivavtalet. Formellt sett är segern vunnen för Livs men den en och en halv centimeter tjocka högen med hatmejl till Christina Pedersen, den hätska stämningen på plats och en GP-ledare om ”bageribödlarna” i Livs vittnar om en väl-organiserad antifacklig motståndare.

• Hur ser ni på Göteborgs-Postens rapportering?
– Vi är oerhört besvikna. Det är ett ställningstagande från deras sida.

Christina Pedersens berättelse är lärorik. Livs agerade helt utifrån sin demokratiska rättighet att värna sina medlemmar och principen om kollektivavtal. Emot sig fick de en samlad höger, från Göteborgs-Posten till nyliberala Frihetsfronten, som vill utnyttja varje liten konflikt till att angripa grundläggande fackliga rättigheter.
Fakta

Seger i bagerikonflikt trots hatkampanj

LO och kollektivavtal
• Enligt LO-ordningen ska Livs organisera bagare, även på caféer med bageriverksamhet. • LO:s förbund har rätt att ta till stridsåtgärder mot företag som vägrar teckna kollektivavtal. • Facket har rätt att vidta blockad som strids-åtgärd. Blockaden ska stoppa varuleveranser till, och uppmana kunder att bojkotta, företaget.