Hoppa till huvudinnehåll
Av
Tidningen Arbejderen

PFLP-ledaren dömd till 30 års fängelse

Ahmad Saadat är generalsekreterare för PFLP – Folkfronten för Palestinas befrielse – den tredje största palestinska befrielseorganisationen. Han sitter i israeliskt fängelse med en dom på 30 år för att han är ledare av en olaglig organisation.


Det är den 14 mars 2006. Fången Ahmad Saadat sitter i sin cell i ett fängelse i Jeriko på den palestinska Västbanken. Det är ett palestinskt fängelse. Som styrs av den Palestinska myndigheten – under amerikansk och brittisk övervakning.

Ahmad Saadat arresterades fyra år tidigare av Palestinska myndighetens säkerhetsstyrkor under ledning av Yassir Arafat – som gjorde Ahmad Saadat ansvarig för likvideringen av den israeliske, högerextremistiske turistministern Revaham Zeevi år 2001.

Ahmad Saadat är inte vem som helst. Han är generalsekreterare för PFLP – Folkfronten för Palestinas befrielse – den tredje största palestinska befrielseorganisationen.

Han är född 1953 och ett flyktingbarn. Familjen fördrevs 1948 från sitt hem i lands-ortsstaden Deir Tarif, nära Ramleh. Han är gift med Alba Rasool och är far till fyra barn.

Utanför Ahmad Saadats celldörr skramlar fångvaktarna med nycklarna, och samtalar med varandra. Och så försvinner de. Israeliska soldater har sagt att de kommer. Israelerna vill lägga vantarna på Ahmad Saadat.

De stormar Palestinska myndighetens fängelse. De tränger in i byggnad efter byggnad. Från rum till rum. De använder sig av sprängmedel och raserar.

Efter tio timmars belägring når de fram till sex politiska fångar. En av dem är Ahmad Saadat. Fångarna förs till israeliska fängelser.

Ahmad Saadat döms till 30 års fängelse för ”säkerhetsmässiga” politiska förbrytelser, för att vara ledare i en olaglig organisation. De klarar inte av att döma honom för att vara ansvarig för mordet på turistministern Rehavam Zeevi.

Rehavam Zeevi var ansvarig för många palestiniers död före 1948 och i 1973 i Sinai, och det var han, som ansvarade för transferpolitiken, som går ut på att kasta ut palestinierna ut från Palestina. Han var medskyldig i mordet på PFLP:s generalsekreterare Abu Ali Mustafa den 27 augusti 2001. Denne omkom då en missil, som avfyrades från en av militärens Apache- helikoptrar, träffade honom då han arbetade på sitt kontor i Ramallah.

Ahmad Saadat har vare sig påtagit sig ansvaret för mordet på turistministern eller accepterat Israels rätt att döma honom.

Ahmad Saadat representerar ett lagligt palestinskt parti, grundat 1967, som dock är illegalitetsförklarat av Israel, och som står på både USA:s och EU:s terroristlistor.

Detta, trots att PFLP redan 1979 tog avstånd från sina tidigare terroraktioner, som omfattade civila. Efter det har PFLP – som en av många kampformer – riktat sina angrepp på israeliska soldater och bosättare. PFLP menar, att palestinierna, som ett ockuperat folk, har en av FN erkänd rätt att försvara sig med vapen mot ockupationsmakten.

PFLP är en öppet marxistisk organisation och som strävar efter att upprätta en demokratisk stat inom det historiska Palestinas gränser som fanns innan 1948. Staten skall vara sekulär, det vill säga utan religiös lagstiftning, och vara demokratisk. Palestina skall ha plats för både judar, palestinier, kristna och muslimer.

PFLP menar dock inte, att detta är realistiskt i nuläget, och därför förutser PFLP en övergångsperiod med ett oberoende Palestina innanför 1967 års gränser.

PFLP vägrar erkänna Israel, så länge som palestiniernas nationella rättigheter inte erkänns.

PFLP har tre medlemmar i det palestinska parlamentet på Västbanken.

Anders Fenger, Arbejderen

Översättning: Erik Anderson
Fakta

PFLP-ledaren dömd till 30 års fängelse