Vårdarbetarnas protest – gick hem till M-toppens bostad

Nätverket Socialistiska Vårdarbetare samlades på 1 maj och genomförde en mindre demonstration. De stannade till utanför regionstyrelsens ordförande Johnny Magnussons (M) bostad för att lägga fram sina krav på en mer rättvis och solidarisk vård.
Fotograf: Marja Forssman
Publicerad 6 maj 2020 kl 08.41

På 1 maj gick ett mindre demonstrationståg genom centrala Göteborg som organiserades av Socialistiska Vårdarbetare. Ett nätverk som samlar allt från läkare till undersköterskor för att väcka motstånd mot privatiseringar och marknadstänk inom vården.

Marja Forssman, medlem i nätverket, är tydlig med att arrangemanget aldrig översteg Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Antalet uppgick till cirka 30 personer som samlades på Masthuggstorget för att sedan gå mot Avenyn. Och man höll avstånd från varandra.

– Det är pressat överallt för vårdanställda, säger Marja Forssman. Vi hör mycket om akutsjukvården och intensivvårdsavdelningarna. Men sen får vi inte glömma den kommunala omsorgen, med Sveriges största yrkesgrupp – undersköterskorna. De gör ett fantastiskt jobb, trots att de har sämre tillgång till utrustning och skydd.

– Vi vänder ut och in på oss själva för att hjälpa de som är sjuka. En stor oro hos vårdpersonalen kommer av att vi inte har all utrustning som vi behöver. Det finns exempel på kollegor som dött i covid-19. Självklart är folk oroliga.

Demonstrationen väckte en hel del uppmärksamhet på 1 maj. Foto: Socialistiska vårdarbetare

Att demonstrationen gick förbi Avenyn var inte en slump. På gatan bor nämligen regionstyrelsens ordförande Johnny Magnusson (M). Här tejpade nätverket upp sina krav på moderatens fasadsdörr.

”En stor del av orsaken till de problem vi ser inom vården idag är marknadslogik och toppstyrning. En demokratisk vård fordrar att vårdpersonal har rätt att välja sjukhusledning. De högsta tjänstemännen inom vården ska vara möjliga att avsätta om en majoritet av vårdpersonalen kräver detta”, kunde man läsa på flygbladet.

Magnusson befann sig inte i bostaden med sade i en intervju med GP att det hela kändes ”ganska obehagligt”, men att han fick acceptera handlingen med tanke på att han var en offentlig person.

– Om Magnusson tyckte detta var obehagligt så är det ingenting mot hur vi har det. För många av oss är det obehagligt att gå till jobbet varje dag, avslutar Marja Forssman.

Dela artikeln

Proletären behöver ditt stöd!

Vi har inga rika annonsörer. Vi får inget mediestöd. Däremot har vi våra läsare som inser vikten av en tidning som tydligt tar ställning. För välfärd, fred och socialism, mot högerpolitik och imperialism. Vi skildrar verkligheten och vi vill ge röst åt dem som sällan får höras i andra medier.

Så här kan du stödja oss: