Rapporten visar att det är ett stort gap mellan hur unga vuxna bor och hur de vill bo. 142.000 unga vuxna bor för närvarande ofrivilligt hemma hos sina föräldrar och så många som 353.000 unga vuxna skulle vilja ha en egen bostad, men saknar det i dag.
Bara 49 procent av Sveriges unga vuxna bor i egen bostad, det vill säga en bostadsrätt, eget hus eller hyresrätt med förstahandskontrakt. Det är den lägst uppmätta andelen någonsin, enligt rapporten.
En femtedel av alla unga vuxna bor kvar hos sina föräldrar. År 1997 var den motsvarande andelen 15 procent. 84 procent av de som idag bor hos sina föräldrar skulle ”absolut” eller ”kanske” vilja flytta hemifrån det närmaste året.
– Det är inte rimligt att 353.000 unga som vill ha ett eget boende saknar det. Det måste byggas mycket mer och framför allt hyresrätter med rimliga hyror, säger Jonas Hagetoft, rapportförfattare och utredare på Hyresgästföreningen.
Tre av tio unga vuxna som flyttat hemifrån kan inte i bo egen bostad utan delar boende med kompisar, hyr ett rum, bor i andra hand, hos en anhörig eller i studentbostad. Det är fler än vid tidigare mätning.
Rapporten visar också att 20 procent av de unga vuxna som har barn saknar eget boende.
Förutom bristen på lägenheter är också ekonomin ett stort problem. Hela 36 procent av de unga vuxna som flyttat hemifrån har mindre än 5500 kronor kvar varje månad när boendet är betalt. Det är under Konsumentverkets beräkning på hur mycket vuxna upp till 30 års ålder behöver för att klara sig under en månad.
Bostadsbristen för unga vuxna är värst i landets storstadsregioner och högskoleorterna, enligt rapporten. Men även Visby, Kalmar, Jönköping, Växjö och Karlskrona har stora problem.
Situationen för unga vuxna illustrerar hur den svenska bostadspolitiken fullständigt har havererat. Det byggs på tok för lite och inte i förhållande till de behov som finns.
För att tillgodose behovet av bostäder krävs en social bostadspolitik, där stat och kommun tar ansvar för att bygga bort bostadsbristen. Marknadsstyrt byggande löser inte bostadsbristen, varken för ungdomar eller vuxna.