Hoppa till huvudinnehåll

13 döda på jobbet bara i år

Lokförare, blästrare, lastbilschaufförer, hamnarbetare, anläggningsarbetare… Bara hittills i år har tretton arbetare omkommit på sina arbetsplatser. Här är listan över vad som hänt.

Byggbranschen är en av de branscher där arbetare riskerar livet.
PO Åström

3 januari: I västerbottniska Bastuträsk klämdes en lokförare mellan två tågvagnar som spårat ur, sannolikt på grund av isbildning vid en växel. Lokföraren förde tåget i låg fart, stående på en plattform längst fram. Enligt flera uppgifter hade det företag som skött snöröjningen nyligen bytts ut. Mannen, 49 år och från Piteå, avled på sjukhus. Polisen inledde en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

24 januari: På väg ut på ett jobb körde en fältmekaniker av vägen med sin bil, igenom ett broräcke och ut på sjön Yxern utanför Vimmerby. Bilen gick igenom isen. Den 40-årige mannens liv gick inte att rädda. Händelsen betraktas som en ren olycka.

30 januari: En 32-årig takläggare föll 16 meter på en byggarbetsplats i Hjällbo, Göteborg sedan en ställning givit vika. Mannen avled i ambulansen på väg till sjukhus. Polisen inledde en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

13 februari: En 55-årig blästrare omkom när han fick en stålbalk över sig i en verkstadslokal i Finspång. Mannen arbetade ensam och var död när han hittades av sina arbetskamrater. Polisen inledde en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

19 februari: En 43-årig anläggningsarbetare i Hedemora avled sedan han fått stora rasmassor över sig i samband med dräneringsarbete. Mannen klämdes fast i en grop när marken gav vika. En miljöåklagare och polisen inledde en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

5 mars: En 31-årig lastbilschaufför omkom när han klämdes i samband med lossning av virke i Varbergs hamn. Mannen avled på sjukhus. Enligt polisen tyder inget på att arbetarens död var något annat än en ren olyckshändelse.

8 mars: En lastbilsförare från Stockholm avled efter att han klämts mellan två lastbilar. Inga uppgifter om händelsen finns att tillgå, men den betraktas som en ren olycka.

16 mars: En 21-årig hamnarbetare avled sedan han förgiftats av kolmonoxid i en tank på ett kolfartyg i hamnen i Oxelösund. Enligt expertisen försvinner syret i lastutrymmet när kol fraktas långa sträckor och en giftig gas blir kvar på botten i lastrummet om den inte vädras ut i ett kraftigt korsdrag. Polisen inledde en förundersökning om arbetsmiljöbrott.

23 mars: En 59-årig man avled på ett företag i Kramfors. Mannen och två arbetskamrater arbetade med att tömma en lägenhet, när han plötsligt föll ihop och avled. Dödsfallet ledde inte till någon anmälan eller vidare utredning.

24 mars: En 62-årig tankbilsförare omkom på Stena Recyclings anläggning i Kattegattshamnen i Halmstad. Mannen dog när en oljecistern exploderade och släppte ut minst 190 kubik dieselolja. En annan arbetare brändes svårt, men överlevde explosionen. Polisen utreder misstänkt miljöbrott och vållande till annans död.

19 april: En 46-årig lastbilsförare från Sundsvall omkom i Torpshammar, Ånge kommun, sedan han klämts i samband med arbete på en lastbilstrailer. Den bil mannen arbetade med stod parkerad vid vägkanten när olyckan inträffade. Han avled omedelbart. I dagsläget finns inga besked om olyckan utreds som arbetsmiljöbrott eller inte.

19 april: En 60-årig arbetare avled sedan han klämts mellan en lastbil och en lastbrygga på ett företag i Helsingborg. Enligt uppgifter hade lastbilen inga uppdrag på företagsområdet. Polisen utreder olyckan som ett arbetsmiljöbrott.

24 april: En man i 30-årsåldern avled efter en arbetsplatsolycka utanför Onslunda den 23 april då en höbal föll över honom. Polisen utreder händelsen för att se om någon kan ställas till svars.