Hoppa till huvudinnehåll

Kommentar: 37 oppositionella halshuggna och korsfästa i Saudiarabien – vad gör Margot Wallström?

Saudiarabien har avrättat 37 personer, majoriteten shiamuslimer som deltog i antiregeringsprotester 2011, genom halshuggning. Men från USA:s Donald Trump eller Sveriges utrikesminister Margot Wallström kommer inga hot om sanktioner.

Saudiarabien halshögg 37 personer tidigare i veckan. Det hördes inga protester från väst.
Montage: Proletären

I tisdags meddelade Saudiarabien att landet avrättat 37 personer genom halshuggning för ”samröre med terrorism”. En av de avrättade ska även ha korsfästs och fått sitt huvud uppsatt på en påle i ”avskräckande syfte”.

De avrättade fångarna anklagades för att ha ”upptagit terroristiskt och extremistiskt tänkande” och för att ha format ”terroristceller för att korrumpera och destabilisera säkerheten”.

Amnesty International skriver i ett uttalande att majoriteten av de avrättade var shiamuslimer som deltagit i gatuprotesterna i östra Saudiarabien 2011-2012. Shiamuslimer har länge förföljts i den fundamentalistiska sunni-wahhabistiska diktaturen.

Enligt människorättsorganisationen dömdes de i rena skenrättegångar, där de erkänt under tortyr. En av de avrättade var bara 16 år när ”brottet” ska ha begåtts.

Så hur är reaktionerna i väst? USA och EU – inklusive Sverige – har ju de senaste månaderna arbetat stenhårt för att avsätta Venezuelas president Nicolás Maduro. För att inte tala om det åtta år långa stödet till terrorister i Syrien, allt för att störta landets president Bashar al Assad.

När det kommer till Saudiarabien, som inte backar för att avrätta oppositionella utomlands och som just nu för ett utrotningskrig mot sitt fattiga grannland Jemen, gäller dock helt andra måttstockar. USA:s Donald Trump är tyst. Sveriges Margot Wallström har lite klädsamt retweetat ett av EU:s avståndstaganden från dödsstraffet i Saudiarabien på Twitter.

Det är allt. Inga sanktioner. Inga hårda fördömanden i FN. Inget stöd till någon opposition eller krav på demokratiska val.

Anledningen stavas olja och geopolitik. USA behöver Saudiarabiens olja och inflytande i regionen, trots – eller kanske just på grund av – att Saudiarabien brukar anses vara den främste finansiären av terrorism i Mellanöstern.

För Sveriges, Margot Wallströms och familjen Wallenbergs del hägrar lukrativa vapenhandelskontrakt. Men regeringens desperata fjäskande för USA ska heller inte underskattas. Wallström gör som husse USA, både när det gäller Venezuela och Saudiarabien.

Denna ryggradslösa underdånighet inför USA och medeltidsdiktaturen Saudiarabien kan inte kallas annat än ett patetiskt hyckleri.